Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Microsoft, Κυριάκος Χατζηευθυμιάδης, αποκλειστικά στο HDN

Ο Κυριάκος Χατζηευθυμιάδης από την Αθήνα ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής για το 2019 στο Microsoft PowerPoint 2013! Πρόκειται για το Microsoft Office Specialist World Championship που διεξήχθη αυτό το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, κι ο 16χρονος Κυριάκος εντυπωσίασε τους κορυφαίους κριτές και το κοινό, και έλαβε την τεράστια διάκριση για τον ίδιο και για τη χώρα μας!

Ο Κυριάκος τελείωσε την περσινή χρονιά τη Β Λυκείου στο Ψυχικό, προετοιμάστηκε από το εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο Techno Agia Paraskevi HelpU και συμμετείχε στο πρωτάθλημα με τη χορηγία του συνεργάτη της Certiport στην Ελλάδα ACTA – Τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Hellenic Daily News τον συνεχάρη και συζήτησε μαζί του για το επίτευγμα!

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Hellenic Daily News: Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό;

Κυριάκος Χατζηευθυμιάδης: Η ιστορία με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ξεκινά από το 2015. Ενώ ήμουν στο γυμναστήριο μπήκα από το κινητό μου στην σελίδα της διοργανώτριας του πρωταθλήματος στην Ελλάδα για να ψάξω για μία εξέταση. Ξαφνικά ανακάλυψα την ύπαρξη του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Θυμάμαι πως ενώ η προθεσμία για τους προκριματικούς έληγε σε τρείς μέρες το ίδιο βράδυ κάλεσα όλα τα διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα για να δω εάν υπάρχει θέση σε κάποια εξεταστική πριν την προθεσμία. Ανταποκρίθηκε ένα, το οποίο με βοηθά μέχρι και σήμερα στο πρωτάθλημα.

Κατάφερα να διαβάσω και να περάσω τους προκριματικούς και είχα άλλες 7 μέρες για τον Πανελλήνιο Τελικό. Βγήκα 3ος. Από εκείνη την ημέρα ήξερα πως δεν θα είναι η τελευταία μου συμμετοχή σε εκείνο το πρωτάθλημα. Οι κόποι ανταμείφθηκαν το 2017 όπου πήρα την 1η θέση στο Excel και εκπροσώπησα την χώρα μου στο παγκόσμιο όπου απέκτησα την 3η θέση.

Φέτος τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Δεν πήγα στο πρωτάθλημα στοχεύοντας την 1η θέση. Πήγα επειδή το πρωτάθλημα σημαίνει κάτι παραπάνω για εμένα πια. Είναι μία ευκαιρία να συναντηθώ με παιδιά από όλη την Ελλάδα, να κάνω φιλίες, να δω το προσωπικό της διοργανώτριας. Το ότι πήρα την 1η θέση εννοείται πως έκανε την εμπειρία πολύ καλύτερη. Αλλά ακόμη και όταν δεν θα μπορώ πια να συμμετάσχω στο πρωτάθλημα (μπορώ άλλη μία φορά μέχρι τα 22 μου), θα είμαι εκεί. Για να ευχηθώ καλή επιτυχία στα άλλα παιδιά, για να περάσω καλά.Από πότε ασχολείσαι με τους υπολογιστές και συγκεκριμένα με το PowerPoint;

Τόσο οι υπολογιστές όσο και το Power Point ήρθαν στην ζωή μου από πολύ νωρίς. Ήθελα από μικρός να ανακαλύπτω κάθε σπιθαμή τόσο των λειτουργικών συστημάτων όσο και του εσωτερικού του κάθε υπολογιστή. Θυμάμαι ότι ενώ δεν ήμουν τόσο ενθουσιώδης με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, στην 3η δημοτικού είχα βρει ένα πεταμένο φυλλάδιο που διαφήμιζε μαθήματα υπολογιστών για παιδιά στον δρόμο. Το έφερα αμέσως σπίτι και παρακαλούσα συνεχώς για δύο μέρες την μητέρα μου να με εγγράψει. Το έκανε. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τους υπολογιστές.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει να δημιουργείς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με δύο τρόπους: από πλευράς χαρακτηριστικών και από πλευράς περιεχομένου.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα συνδυασμό κινήσεων, εφέ και μεταβάσεων όπου θα επιτυγχάνουν να δείχνουν καλά στο μάτι του αναγνώστη/των αναγνωστών, να ακολουθούν τα πρότυπα και τους κανόνες που πρέπει να τηρεί μία παρουσίαση και να καταφέρω στο τέλος με το συνδυασμό των προηγούμενων δύο να κρατήσω το κοινό σε εγρήγορση. Την μεγαλύτερη συναισθηματική ικανοποίηση την παίρνω όταν η προσοχή του κοινού μου, είτε είναι ένας είτε είναι εκατό, δεν αποσπάται. Δεν βαριέται. Κατι που στις μέρες μας συμβαίνει πάρα πολύ συχνά όταν κάποιος κάνει μία παρουσίαση.

Από πλευράς περιεχομένου, μου αρέσει να μπορούν οι παρουσιάσεις μου, όποιο θέμα και αν έχουν, να μπορούν να βοηθήσουν κόσμο.

Μπορείς να μας περιγράψεις τι ήταν αυτό που σου έδωσε τον Παγκόσμιο Τίτλο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό; Τι δημιούργησες και εντυπωσιάστηκαν οι κριτές;

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι του παγκόσμιου τελικού διαγωνίζονται σε μορφή εξέτασης. Δίνεται ανοιγμένο στην οθόνη του υπολογιστή το PowerPoint και πρέπει μέσα σε 50 λεπτά με βάση τις γνώσεις μας, περιορισμένες οδηγίες και εικόνες για το πως θα πρέπει να είναι το τελικό αρχείο να «ανακατασκευάσουμε» την παρουσίαση. Δεν είναι όλα όμως τόσο εύκολα. Η παρουσίαση δεν απαιτεί από εσένα να ξέρεις απλά το PowerPoint. Απαιτεί να μπορείς να βρεις λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.

Το μυστικό είναι εκείνη την ώρα να μην έχεις άγχος, και να προσπαθήσεις με κάθε τρόπο και με όσες γνώσεις έχεις να δώσεις λύσεις στα σύνθετα προβλήματα. Έχω πολλά παραδείγματα από διαγωνιζόμενους οι οποίοι από άγχος ότι θα είναι λάθος δεν προσπάθησαν καν να τα λύσουν ή στο τέλος όταν πήγαν να τα λύσουν έμειναν από χρόνο. Δεν χάνεις κάτι από το να έχεις αυτοπεποίθηση και να προσπαθείς. Κερδίζεις. Στην δική μου περίπτωση κέρδισα την πρώτη θέση.

Πώς σου φάνηκε η εμπειρία της συμμετοχής στη Νέα Υόρκη;

Η εμπειρία ήταν εξαιρετική και φέτος ένιωσα πραγματικά δεμένος με την Ελληνική αποστολή και με το όλο κλίμα του πρωταθλήματος. Το να γνωρίζεις παιδιά από όλο τον κόσμο, να είσαι μαζί με άλλους δύο Έλληνες στην Νέα Υόρκη και να ζείτε τρελές καταστάσεις (μία φορά χρειάστηκε security για να μπούμε στο δωμάτιο) και η Νέα Υόρκη ως πόλη είναι όλα εμπειρίες που σε «ανοίγουν». Έχοντας συμμετάσχει ξανά το 2017, δεν ξέρω πως θα ήταν τώρα η ζωή μου αν δεν είχα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.

Μετά την τρίτη θέση στο Excel και το όλο ταξίδι τότε, άλλαξαν όλα. Μετά την Νέα Υόρκη το πήρα απόφαση ότι ποτέ δεν θα ξανασκεφτώ αρνητικά. Ότι θα βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία και ότι θα προσπαθώ κάθε μέρα να κάνω την δική μου ζωή και όσον άλλον βρίσκονται κοντά μου ή όσον θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι από εμένα. Σταμάτησα να «δίνω» τα αρνητικά vibes που έδινα κάποτε. Μόνο θετικά από εδώ και στο εξής. Και πραγματικά αν μπορώ μέσα από αυτή την συνέντευξη να περάσω ένα μήνυμα σε κάποιον συνομήλικο μου είναι να αναζητά τέτοιες ευκαιρίες.

Ακόμη και αν πιστεύει πως το πρωτάθλημα που συμμετείχα δεν είναι για εκείνον, τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν σε όλους τους τομείς και η συμμετοχή τους σε αυτές μπορεί πραγματικά να σε εμπνεύσει και να σου δώσει θάρρος και δύναμη για το αύριο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και πέρα; Σκοπεύεις να επεκτείνεις τις γνώσεις σου στους υπολογιστές με ανάλογες σπουδές; Πώς βλέπεις το ενδεχόμενο να ασχοληθείς και επαγγελματικά, στο μέλλον, με αυτόν τον τομέα;

Όσο τρελό και αν ακουστεί πιστεύω πως πήρα την λάθος απόφαση να επιλέξω το πεδίο των οικονομικών και της πληροφορικής για τις Πανελλήνιες. Από την 1η Λυκείου με έχει κερδίσει η διπλωματία και η δικηγορία. Γι’ αυτό και επειδή μου άρεσε από την ημέρα που γεννήθηκα να βοηθάω όποιον μπορεί να βρει το δίκιο του, παράλληλα με τις Πανελλήνιες δίνω μια άλλη εισαγωγική εξέταση, το SAT, και αναζητώ μία υποτροφία στο εξωτερικό. Σε επαγγελματικό επίπεδο πάλι δεν ξέρω.

Το μέλλον δεν είναι πάντα τόσο προβλέψιμο. Ως άνθρωπος έχω πάντα ανοικτές πόρτες και την δίψα για να μάθω κάτι παραπάνω (μπορεί να είναι και εντελώς άσχετο με τις τρέχουσες γνώσεις μου) κάθε μέρα. Παραδείγματος χάριν, αυτή την στιγμή παρακολουθώ ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα του MIT στα οικονομικά και την παγκόσμια φτώχεια. Όσον αφορά την πληροφορική θέλω φέτος να επεκτείνω τις γνώσεις μου στον προγραμματισμό, ένα κομμάτι που είχα αφήσει πολύ καιρό.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα από την ACTA

Στο Hellenic Daily News μίλησε για τον διαγωνισμό και η Σοφία Πακαλίδου, Γενική Διευθύντρια της διοργανώτριας εταιρείας για την Ελλάδα, ACTA.

Hellenic Daily News: Μιλήστε μας για το πανελλήνιο πρωτάθλημα «Microsoft Office Specialist» που διοργανώνετε. Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και ποιες γνώσεις απαιτούνται;      

Σοφία Πακαλίδου: Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα “Microsoft Office Specialist” είναι ο διαγωνισμός που εξετάζει τις δεξιότητες μαθητών και φοιτητών 13-22 ετών σε τρία προγράμματα της σουίτας του MS Office (Word, Excel και PowerPoint) και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist. Αποτελεί πλέον θεσμό, αφού για 18 χρόνια διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, στα εξουσιοδοτημένα εξεταστικά κέντρα της ACTA-Τεχνοβλαστός του ΑΠΘ σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε μαθητές & φοιτητές πανελλαδικά να μπορούν να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους στα 3 παραπάνω προγράμματα, μέσω της επίσημης πιστοποίησης Microsoft Office Specialist, της μοναδικής εγκεκριμένης πιστοποίησης από τη Microsoft.

Στον πανελλήνιο τελικό διαγωνίζονται οι 100 καλύτεροι μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τη βαθμολογία και το χρόνο που απέσπασαν στις εξετάσεις που έδωσαν μέσα στο έτος. Διεξάγεται κάθε Μάιο στα γραφεία της Microsoft Hellas στην Αθήνα. Το μεγάλο έπαθλο των τριών Ελλήνων πρωταθλητών που αναδεικνύονται στον Πανελλήνιο Τελικό είναι το δωρεάν ταξίδι στις Η.Π.Α. και η ευκαιρία να συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Τελικό “Microsoft Office Specialist” εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Πώς κρίνετε το ενδιαφέρον του κοινού για τις πιστοποιήσεις που προσφέρει ο οργανισμός σας και γιατί θεωρούνται απαραίτητες ως επαγγελματικό προσόν;

Είναι αλήθεια ότι σταδιακά βλέπουμε μια άνοδο στο ενδιαφέρον του κοινού για τις πιστοποιήσεις επαγγελματικών δεξιοτήτων. Αυτό συμβαίνει διότι η αγορά εργασίας εκσυγχρονίζεται και αυτό έρχεται σε άμεση σύνδεση με την ζήτηση τεκμηρίων για την απόδειξη της γνώσης από τους εργοδότες. Η πιστοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος απόδειξης της γνώσης διότι οι κάτοχοι τους έχουν αξιολογηθεί από έναν φορέα πιστοποίησης, όπως η ACTA, η οποία είναι διαπιστευμένη κατά διεθνή πρότυπα αξιολόγησης, γεγονός που εγγυάται την αμεροληψία και το αδιάβλητο της εξεταστικής διαδικασίας.

Η απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων, που είτε έχουν δημιουργηθεί από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft είτε πληρούν τα διεθνή πρότυπα στα οποία είναι διαπιστευμένη η ACTA, δίνει στους πιστοποιημένους προστιθέμενη αξία στο βιογραφικό τους και τα απαραίτητα εφόδια για το σημερινό, απαιτητικό εργασιακό χώρο.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ένας Έλληνας μαθητής κατέπληξε τους πάντες και κέρδισε τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη;

Είναι μεγάλη μας χαρά που ο Κυριάκος κατάφερε να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Το επίτευγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι συναγωνίστηκε με περισσότερους από 850.000 μαθητές από σχεδόν 120 χώρες. Σίγουρα θα αποτελέσει έμπνευση για τα παιδιά που θα διαγωνιστούν τις επόμενες χρονιές, αφού απέδειξε πως η κορυφή δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο.

Γνωρίζουμε ότι ο Κυριάκος δούλεψε σκληρά για να μπορέσει να παρευρεθεί και να νικήσει στον παγκόσμιο τελικό και είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, διαγωνιζόμενους και μη. Είμαστε σίγουροι ότι και στον επόμενο Παγκόσμιο Τελικό που θα γίνει στην Disneyworld της California, τον Αύγουστο του 2020, οι επόμενοι Έλληνες πρωταθλητές θα διακριθούν, όπως γίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.