Ο κ. Μακάριος ηγήθηκε διαδήλωσης στο Σύδνεϋ κατά των εκτρώσεων

Κρατώντας σταυρούς, εικόνες του Ιησού, σημαίες από διάφορες μεταναστευτικές κοινότητες και πλακάτ που έγραφαν μηνύματα υπέρ της ζωής και κατά της έκτρωσης, χιλιάδες άτομα προσήλθαν χθες βράδυ σε διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση του τερματισμού κύησης.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Martin Place, απέναντι από το Πολιτειακό Κοινοβούλιο της ΝΝΟ.  Μίλησαν, τασσόμενοι κατά του νομοσχεδίου, βουλευτές, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και θρησκευτικοί ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση που οδηγεί στο θάνατο»

Μιλώντας αποκλειστικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, ο κ. Μακάριος, είπε  «η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι από την πρώτη στιγμή της συλλήψεως έχουμε μία καθ’ ολοκληρία ψυχοσωματική οντότητα», και συνέχισε:

«Η έκτρωση δεν είναι αποδεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι διότι η Εκκλησία μένει πίσω σε παλιές τακτικές και σε παλιές αρχές που είχε, αλλά διότι ακριβώς πιστεύει ότι μπροστά μας, ενώπιον μας, έχουμε έναν άνθρωπο τον οποίο δεν θέλουμε να σκοτώσουμε.

«Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτό όταν μιλάμε για το παιδί που βρίσκεται στον ένατο μήνα. Είναι άνθρωπος κανονικός. Πώς μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία να αποδεχθεί μία παρέμβαση ανθρώπινη που αντί να οδηγήσει στη ζωή θα οδηγήσει στο θάνατο.

«Θέλω να πω ότι η ζωή πάντοτε έχει προτεραιότητα και όταν καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ ζωής και θανάτου δεν επιλεγούμε ποτέ τον θάνατο. Όποιος επιλέγει το θάνατο σημαίνει ότι είναι ασθενής».

Ο κ. Μακάριος, στο πλαίσιο της εκστρατείας για να μην υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, βρέθηκε χθες το μεσημέρι (Τρίτη), έχοντας επαφή με πολιτικούς της ΝΝΟ. Σε ερώτησή μας τι αποκόμισε από αυτές τις επαφές και αν νοιώθει ότι έπεισε τους συνομιλητές του μας απάντησε:

«Από την φύση μου είμαι αισιόδοξος γιατί ο Χρήστος είπε θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμονκαι αφού πιστεύουμε στον Χριστό πάντοτε έχουμε ελπίδα. Πιστεύω πως κάτι θα γίνει,  η φωνή τόσων χιλιάδων ανθρώπων και πολλών  εκκλησιαστικών ηγετών που εκπροσωπούμε αυτή τη στιγμή το 60% του πληθυσμού της  Νέας Νοτίου Ουαλίας.

«Δεν μπορεί να χαθεί. Δεν είμαστε πέντε ή δέκα,  είμαστε πάνω από το 60% του πληθυσμού που λέμε όχι. Που λέμε, δεν μας αναπαύει αυτό το νομοσχέδιο. Δεν έχει να προσφέρει κάτι στον πολιτισμό, είναι εναντίον του πολιτισμού. Πιστεύω ότι θα ακουστεί η φωνή μας γιατί και αυτοί που προσπαθούν να το προωθήσουν δεν είναι κακοί άνθρωποι.

«Έχουν μία ιδεολογία, έχουν μία πεποίθηση, ίσως είναι λανθασμένα ενημερωμένοι. Πιστεύουμε ότι και αυτοί θα δούνε ότι κάπως βιάστηκαν και θα επανέλθουν, θα μελετήσουν το νομοσχέδιο και θα είναι όλα καλά», είπε στο πρόγραμμά μας ο κ. Μακάριος.

Να σημειώσουμε ότι τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωναν αρκετοί ιερείς του Σύδνεϋ ενώ το παρών έδωσαν πολλοί συμπάροικοι από  διάφορες Ενορίες της πόλης.

Barnaby Joyce: το νομοσχέδιο είναι κατά του πολιτισμού

Μεταξύ των πολιτικών που μίλησα στην συγκέντρωση ήταν ο ομοσπονδιακός βουλευτής των Nationals, Barnaby Joyce,  ο οποίος σχολιάζοντας την πρόνοια του νομοσχεδίου, να επιτρέπεται η άμβλωση μετά τις 22 εβδομάδες κύησης με την σύμφωνη γνώμη δύο γιατρών, «δεν συνάδει με μια πολιτισμένη κοινωνία».

«Δεν είμαι εδώ για να προσπαθήσω να υποστηρίξω μια θρησκεία. Δεν είμαι εδώ λέγοντας ότι είμαι κάποιος άγιος. Είμαι εδώ επειδή προσπαθώ να υποστηρίξω τον κοινή λογική», είπε ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του Εθνικού Κόμματος.

Pro-Life protestors demonstrating on August 20, 2019 in Martin Place, Sydney, Australia. (Photo by James Gourley/Getty Images)

Getty Images AsiaPac

Πυρά, και από τις δύο πλευρές, κατά της Gladys Berejiklian

Σημειώνεται ότι οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου ήλπιζαν να καταστεί νόμος της Πολιτείας έως και τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Ωστόσο, η πολιτειακή πρωθυπουργός, Gladys Berejiklian, είπε ότι οι τροποποιήσεις που θα εισηγηθεί η Άνω Βουλή, θα συζητηθούν στην Κάτω Βουλή, όχι τώρα αλλά στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, μετά την παρέλευση δηλαδή περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

Πολιτικοί σχολιαστές είπαν ότι η premier υπέκυψε στις πιέσεις της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός της που εξ αρχής είχε πει ότι το νομοσχέδιο ήρθε βιαστικά, χωρίς πρότερη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Από την άλλη, η κυρία Berejiklian, συγκεντρώνει τώρα τα πυρά των υπέρμαχων του νομοσχεδίου. Την κατηγορούν ότι άλλα έλεγε προ δεκαπενθημέρου και άλλα πράττει τώρα. Οι ίδιοι υπέρμαχοι, λένε, ότι η καθυστέρηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου, θα έχει ως αποτέλεσμα και άλλες γυναίκες, μέχρις ότου επέλθει η αποποινικοποίηση, είτε θα αναγκασθούν να συνεχίσουν με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να βάλουν σε περιπέτεια την υγεία τους, προσπαθώντας οι ίδιες να τερματίσουν την κύηση.

Άλλα πρόσωπα, που μίλησαν στην ίδια συγκέντρωση, ήταν η Φιλελεύθερη βουλευτής, Tanya Davies, η Εργατική βουλευτής, Tania Mihailuk, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Σύδνεϋ,  Anthony Fisher , ο Επίσκοπος των Μελχιτικής Καθολικής Εκκλησίας, Καθολικών, Robert Rabbat, και άλλοι.

Pro-Life protestors demonstrating on August 20, 2019 in Martin Place, Sydney, Australia. (Photo by James Gourley/Getty Images)

Getty Images AsiaPac

Επίσης εμφανίστηκε και μία γυναίκα, ονόματι Chantal Czeczotko, η οποία είναι 26 εβδομάδων, και οι διοργανωτές με μικρόφωνο μετέδωσαν τους χτύπους από την καρδιά του αγέννητου μωρού της.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο γερουσιαστής του κόμματος «Shooters, Fishers and Farmers», Robert Borsak , ο οποίος παρέλαβε 77.000 υπογραφές πολιτών, με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Ο κ. Borsak θα καταθέσεις τις υπογραφές εντός της ημέρας (Τετάρτη) στο κοινοβούλιο.

Πηγή: https://www.sbs.com.au