Γιορτή Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια της Χίου

Γιορτή Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια της Χίου

Στις 8 Αυγούστου θα λάβει χώρα στα Αρμόλια της Χίου για έκτη χρονιά η Γιορτή Μαστίχας. Η σημαντική αυτή γιορτή, διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό Μαστιχοχώρι, με σκοπό την προβολή του μοναδικού προϊόντος της Χίου, αλλά και την τουριστική προβολή της περιοχής.

by aegeanislands.promo

Η Γιορτή Μαστίχας, προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και τη γειτονική Τουρκία, ενώ το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος είναι «Τα χωριά της μαστίχας στα χρόνια της πειρατείας». Στόχος της θεματικής γιορτής, είναι να προβάλει το αμυντικό και οχυρωματικό δίκτυο που ανέπτυξαν οι Γενουάτες την περίοδο από τον 14ο έως 16ο αιώνα, κατά την οποία το νησί βρισκόταν υπό την κατοχή τους και πώς αυτό επηρεάστηκε και επηρέασε την παραγωγή του μονοπωλιακού προϊόντος της μαστίχας.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν παράλληλα σε όλο τον οικισμό των Αρμολίων, με πυρήνα την κεντρική πλατεία του. Για το σκοπό αυτό, έχει διαμορφωθεί μια καθορισμένη διαδρομή με αρχή και τέλος, στην οποία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα δρώμενα και να συμμετέχει στο

διαδραστικό παιχνίδι της γιορτής. Ειδικότερα, κατά μήκος της διαδρομής θα είναι διασκορπισμένα ανά δύο τα τραπέζια των οκτώ συμμετεχόντων συλλόγων των οικισμών που θα φέρουν παραδοσιακά εδέσματα και ποτά. Επίσης, η διαδρομή θα περιλαμβάνει και διασκορπισμένους εθελοντές, οι οποίοι θα μοιράζουν στον κόσμο τα απαραίτητα στοιχεία για το διαδραστικό παιχνίδι. Με τη σύνθεση αυτών των στοιχείων, στο τέλος της διαδρομής ο επισκέπτης θα έχει δημιουργήσει ο ίδιος το ενθύμιό του από τη φετινή γιορτή, που θα είναι ένα παζλ – χάρτης με τις βίγλες και τα κάστρα της Χίου.