Κοσμάς Παναγιώκας, ο νεαρός που αναβίωσε τον Καραγκιόζη, αποκλειστικά στο Hellenic Daily News

Της Evageline Plakas

Νέος, ωραίος, ταλαντούχος, ευαίσθητος, κοινωνικά ευσυνείδητος, λάτρης των παραδόσεων και ταυτόχρονα μοντέρνος. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει κάποιος για να κουβαλήσει στην πλάτη του τη «βαριά» κληρονομιά του Καραγκιόζη, και ότι σημαίνει αυτή η φιγούρα για την ελληνική λαϊκή παράδοση, έναν τέτοιον ακριβώς άνθρωπο γνωρίσαμε κι εμείς, στο πρόσωπο του Κοσμά Παναγιώκα.

Του μοντέρνου καραγκιοζοπαίκτη, ο οποίος γυρνάει πολλά μέρη της Ελλάδας και γεμίζει νοσταλγία τους παλαιότερους, κι ενθουσιασμό τους νεότερους, εξυψώνοντας με τον τρόπο του μια «ξεχασμένη», εν πολλοίς, τον 21ο αιώνα, Τέχνη, αυτή του Θεάτρου Σκιών. Του Καραγκιόζη.

Το Hellenic Daily News τον γνώρισα ως μέλος φέτος της Ομάδας Αιγαίου, των ανθρώπων δηλαδή που γυρνάνε τα ακριτικά νησιά μας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους – και η ψυχαγωγία φυσικά είναι μία από αυτές.

Μα πώς… ένας τόσο νέος άνθρωπος, στην εποχή του διαδικτύου, των πολυμέσων, του Netflix και της εικονικής πραγματικότητας, στράφηκε στον «παλιό» καραγκιόζη;

«Τον λάτρευα από μικρός, αν και στους γονείς μου δεν άρεσε και δεν ήθελαν να τον παρακολουθώ. Πριν από 14 χρόνια, ανταποκρίθηκα σε μια αγγελία που ζητούσε βοηθό σε θέατρο σκιών. Έκτοτε, και τα τελευταία 17 χρόνια, είμαι καραγκιοζοπαίκτης», αποκαλύπτει ο Κοσμάς στο Hellenic Daily News.

Και εξηγεί, για τον αγαπημένο του ήρωα: «Θα σας πω τη δημοφιλέστερη εκδοχή για τον Καραγκιόζη. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο, που επί Τουρκοκρατίας βρισκόταν στο παλάτι του Σουλτάνου. Ήταν πολύ αγαπητός και δημοφιλής σε όλους, δεν πέρναγε ποτέ απαρατήρητος και ήταν καταφερτζής. Τόσο δημοφιλής, που κάποια στιγμή ο Σουλτάνος διέταξε να τον σκοτώσουν, γιατί όλοι ασχολούνταν μαζί του! Τότε όλο το παλάτι έπεσε κατάθλιψη. Και κάπου εκεί γεννήθηκε και ο μύθος με το σεντόνι και το κερί, και το θέατρο σκιών».

Ο Κοσμάς μας θυμίζει τους χαρακτήρες: Ο Χατζηαβάτης, ο κολλητός φίλος του Καραγκιόζη, τα τρία του παιδιά, το Κολλητήρι, ο Σβούρας και ο Πιτσικόκος, και η ταπεινή Αγλαϊα, η γυναίκα του. Χαρακτήρες και πλοκή, στις ιστορίες του ταλαντούχου νεαρού, που έχουν όμως προσαρμοστεί στη νέα εποχή.

«Άλλα ερεθίσματα, άλλα αστεία, άλλη μορφή εξυπνάδας πριν από 50 χρόνια, κι άλλη σήμερα. Δεν αλλοιώνω φυσικά το περιεχόμενο, το σέβομαι διότι είναι παράδοση, αλλά ταυτόχρονα το εξελίσσουμε», ξεκαθαρίζει.

Δείτε στο βίντεο ένα δείγμα της δουλειάς του:

Στο ερώτημα μας γιατί τελικά ο Καραγκιόζης τις τελευταίες δεκαετίες έμεινε σχετικά στην αφάνεια, ο Κοσμάς μας δίνει την εκδοχή του:

Όταν ευημερεί η κοινωνία, δεν έχει λόγο ύπαρξης ο Kαραγκιόζης. Όταν υπάρχει κρίση και οικονομικά προβλήματα, τον… θυμόμαστε και καταφεύγουμε ξανά σε αυτόν. Κι αυτό διότι ο Καραγκιόζης είναι η φωνή των αδικημένων, των φτωχών. Όποτε υπήρξε κρίση στην Ελλάδα, τότε ο Καραγκιόζης ανέβαινε, όταν ήταν καλά, έπεφτε»…

Ο ρόλος του όμως, όπως θα έπρεπε να ισχύει και σε όλες τις μορφές Τέχνης, είναι και ηθικοπλαστικός.

«Η κοινωνία και το κοινό δεν έχει ανάγκη μόνο τα ώπα-ώπα του Καραγκιόζη. Καλό είναι το γέλιο και τα λοιπά, αλλά όταν έχουμε απέναντι μας μικρά παιδιά, τότε πρέπει  να μπορούμε να αφυπνίσουμε -και να καλλιεργήσουμε τις συνειδήσεις τους»…

Και ένα παράδειγμα της μοντέρνας εκδοχής του Καραγκιόζη, όπως μας λέει ο Κοσμάς, είναι το εξής. «Ο Καραγκιόζης χτυπάει και ο κόσμος γελάει, αλλά αυτό είναι το μπούλινγκ της εποχής μας! Εγώ μέσα από το Θέατρο Σκιών προσπαθώ να περάσω κάποιες αρχές ηθικής. Αλληλεγγύη, βοήθεια, να νοιαζόμαστε, ότι τα χέρια τα έχουμε για να αγκαλιάζουμε και όχι για να χτυπάμε. Αυτά προσπαθώ να περάσω, τη σωστή συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπό μας»…

Και φυσικά, πιστός στο πνεύμα του πρωταγωνιστή του, ο Κοσμάς μας συμβουλεύει τελικά να… «γελάμε με τα πάντα, για να μην αναγκαστούμε να κλαίμε με τα πάντα»…

Δείτε το μήνυμα του Κοσμά Παναγιώκα προς τους Ομογενείς και τους αναγνώστες του Hellenic Daily News:

Το Hellenic Daily News ανακοινώνει με χαρά ότι είναι χορηγός επικοινωνίας των επόμενων παραστάσεων του Καραγκιόζη!