Η Ελληνίδα στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Καναδά

Η Ελληνίδα στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Καναδά

Στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που συγκρότησε η κυβέρνηση του Καναδά, συν-προεδρεύει μια Ελληνίδα από την Κοζάνη, η Φωτεινή Αγραφιώτη, με την ιδιότητα της Διευθύνοντος Συμβούλου της Επιστήμης της Royal Bank of Canada.
Το συμβούλιο απαρτίζεται από 13 προσωπικότητες, που θεωρούνται ως η «αφρόκρεμα» του Καναδά σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αυτό συμμετέχουν κορυφαίοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση για το πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα, προς όφελος της χώρας, τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η κορυφαία Ελληνίδα ερευνήτρια, που διαπρέπει στον Καναδά, έγραψε ότι «αισθάνεται τιμή που συμμετέχει σε αυτήν την επιτροπή» και ότι «δεσμεύεται να κάνει τα πάντα για να έχει επιτυχία για την ίδια τη χώρα».
Τη δημιουργία και την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη ανακοίνωσε ο Navdeep Bains, υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Οικονομικής Ανάπτυξης. Η έναρξη της λειτουργίας του συμβουλίου γίνεται πριν την συνάντηση των υπουργών ψηφιακής πολιτικής των χωρών της ομάδας «G7″, όπου θα συζητηθεί το θέμα της «Οικοδόμησης της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης» και οι παράμετροι που απαιτούνται για την προώθηση της καινοτομίας, οικοδομώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στις ψηφιακές κοινωνίες και τις οικονομίες. Επίσης το συμβούλιο όπου συν-προεδρεύει η Φωτεινή Αγραφιώτη θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του Καναδά σε διάφορες διεθνείς ομάδες και οργανισμούς, όπως η G7, η G20, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα εξετάζουν ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Στο γνωμοδοτικό συμβούλιο εκτός από την Φωτεινή Αγραφιώτη, θα συν-προεδρεύει και ο Yoshua Bengio, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εκμάθησης Αλγόριθμων του Μόντρεαλ.