Ανάβει η «Φλόγα του Πόντου» για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία – Ο εμπνευστής της στο Hellenic Daily News

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο, και όμως η φλόγα της μνήμης, της γνώσης, του αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας παραμένει αναμμένη.

Η «Φλόγα του Πόντου» θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους Πόντιους, επιζήσαντες της Γενοκτονίας.

Το Hellenic Daily News ζήτησε από τον εμπνευστή της ιδέας και συντονιστή της δράσης, Βασίλη Καρυοφυλλίδη, να μας μεταφέρει το μήνυμά του. Ο ίδιος, μάλιστα, στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει δύο φορές τον… «άθλο» του ταξιδιού από την Αθήνα στην Τραπεζούντα με ποδήλατο, για τον ίδιο σκοπό!

Το μήνυμά του στο Hellenic Daily News:

«Πριν από 100 χρόνια στην περιοχή του Πόντου έγινε ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας —το έγκλημα των εγκλημάτων όπως χαρακτηρίζεται—, η Γενοκτονία των Ελλήνων χριστιανών. Κάποιοι, πριν από 100 χρόνια προσπάθησαν να σβήσουν τη φλόγα του ελληνικού πολιτισμού που άναψε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν όπως το είχαν στα σχέδιά τους. Το μόνο που κατάφεραν είναι η αυτή η φλόγα να σπάσει σε μικρότερες εστίες και να διασκορπιστεί σε όλες τις ηπείρους.

Ερχόμαστε λοιπόν 100 χρόνια ύστερα από το 1919 για να δείξουμε σε όλους εκείνους τους υπαίτιους αλλά και την ανθρωπότητα ότι η φλόγα αυτή —σε όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες εστίες στον κόσμο— δεν έσβησε αλλά αντίθετα γιναντώνεται. Γίνεται μια λαίλαπα που στο πέρασμά της θα κάψει όλους τους αρνητές της γενοκτονίας ενώ ταυτόχρονα θα φωτίσει το δρόμο της αλήθειας και της δικαίωσης των γενοκτονημένων προγόνων μας. Αυτός είναι και ο συμβολισμός της ποδηλατικής λαμπαδηδρομίας «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραίας — Θεσσαλονίκη: Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» η οποία θα ενώσει τα δύο μεγάλα μνημεία γενοκτονίας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με ποδηλάτες να μεταφέρουν αυτή τη φλόγα των 3.000 χρόνων.

Ποδηλατούμε λοιπόν και φωτίζουμε της ψυχές των γενοκτονημένων προγόνων μας, της ιστορίας και προχωράμε για ένα μέλλον χωρίς πολέμους και γενοκτονίες! Χωρίς αίσχη και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μου δίνεται ταυτόχρονα η ευκαιρία να αναφέρω ότι στίς δύο εξορμήσεις που έκανα με το ποδήλατο στην Τραπεζούντα από την Αθήνα, ένα από τα μηνύματα που περνούσα ήταν ένα από τα θέματα ταμπού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας.

Κι όμως, μέσα από το ποδήλατο επιτέλεσα όχι μόνο αθλητικό και κοινωνικό έργο αλλά συνάμα και ιστορικό, καθότι δεν ήταν λίγες οι φορές που μιλούσα με ντόπιους κατοίκους του Πόντου για το ιστορικό παρελθόν της περιοχής. Ξεκινάμε πρώτα από τη δική μας κυβέρνηση. Τί έκανε; Τίποτα! Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλαξει τακτική, και από την παθητική αμυντική που έχει να γίνει ισχυρή διεκδικητική. Διεκδίκηση σε τί; Να εντάξει —το λιγότερο— στο πρόγραμμα της εξωτερικής της πολιτικής το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ύστερα θα έρθουν όλα.

Πάντως την ίδια τακτική ακολουθεί και η Ευρώπη. Δεν είναι καθόλου περίεργο. Η Ευρώπη του τότε όπλισε το χέρι της Τουρκίας και τάραξε τα νερά της περιοχής. Η Ευρώπη του σήμερα οπλίζει με άλλα τεχνάσματα και μέσα τα χέρια διαφόρων ανθρώπων, φορέων, χωρών με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής μας. Τα ζούμε, τα βλέπουμε! Η ιστορία θα επαναληφθεί αν δεν επέλθει σύντομα αναγνώριση του εγκλήματος. Όσον αφορά τη δική μας κυβέρνηση και την Ευρώπη.

Στις άλλες χώρες όμως τί γίνεται; Αν δεν υπήρχαν και τα ποντιακά σωματεία να φέρουν με πρωτοβουλία τους το ζήτημα σε διάφορες αίθουσες, το ζήτημα θα ήταν παντελώς άγνωστο. Δυστυχώς το παιχνίδι είναι άνισο διότι μια χώρα (Τουρκία) έχει απέναντί της μόνο σωματεία (ποντιακά) κι όχι ένα κράτος (Ελλάδα) να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν υπάρχει άλλο κράτος να μας υποστηρίξει όπως πχ κάνει η Γαλλία με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Παρόλη την άνιση μάχη, είμαστε εδώ για να θυμίσουμε σε όλη την ανθρωπότητα και τις κυβερνήσεις ότι δεν ξεχνάμε και μέσα από διάφορες δράσεις, μικρές ή μεγάλες, μέ ή χωρίς ποδήλατο, θα έχουμε πάντα επίκαιρο το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των προγόνων μας στον ιστορικό Πόντο.

Θα αγωνιζόμαστε εις τους αιώνας των αιώνων για τη λύτρωση των ψυχών τους με το οποιοδήποτε κόστος»…

Η εκδήλωση

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, με μια πανελλαδική ποδηλατική λαμπαδηδρομία με τίτλο «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» από την Τρίτη 14 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτόν το συνεχή δρόμο Μνήμης και Αγώνα και να παρευρεθείτε στην αφή της φλόγας την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 16:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το ταξίδι της για τα κεντρικά σημεία των πόλεων και διάφορα μνημεία, που θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα τις προσεχείς μέρες*:

  • Χαλκίδα, την Τρίτη 14 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
  • Αγιόκαμπος / Γλύφα, την Τετάρτη 15 Μαΐου
  • Βόλο, την Πέμπτη 16 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»)
  • Λάρισα, την Παρασκευή 17 Μαΐου
  • Κατερίνη, το Σάββατο 18 Μαΐου (Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 18:00, η «Φλόγα του Πόντου» θα βρίσκεται μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και συμβολικά θα τοποθετήσει τη δάδα στο μνημείο, όπου ύστερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε με τη συμμετοχή σας τις κατά τόπους εκδηλώσεις υποδοχής και κατευόδιου των ποδηλατών μας, λαμβάνοντας μέρος σε μια πρωτότυπη και δυναμική δράση. Με εκτίμηση, τα πολιτιστικά σωματεία Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους ποδηλάτες που θα θέλουν να συνοδεύσουν τη φλόγα

Χιλιομετρικές αποστάσεις 14/5 Πειραιάς-Χαλκίδα (92 χλμ)

15/5 Χαλκίδα-Αγιόκαμπος (120 χλμ)

16/5 Αγιόκαμπος-Βόλος (80 χλμ)

17/5 Βόλος-Λάρισα (61 χλμ)

18/5 Λάρισα-Κατερίνη (88 χλμ)

19/5 Κατερίνη-Θεσσαλονίκη (100 χλμ)

Κανόνες ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι ποδηλάτες θα συνοδεύονται από όχημα του ΕΚΑΒ ή Διασωστών και την Τροχαία. Η χρήση κράνους είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και το ποδήλατο θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας και των Εθελοντών. Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στον αγώνα με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δε φέρουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενα ατυχήματα, φθορές ή απώλεια αγωνιστικού υλικού, ενδυμάτων κλπ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Σχετικά με όλη τη δράση 6979495659 (Βασίλης Καρυοφυλλίδης) Πειραιάς

– 6908635052 (Αναστασία Ποιμενίδου) Χαλκίδα

– 6974451041 (Κώστας Καραγιάννης) Βόλος

– 6982290319 (Ανδρέας Μάττος) Λάρισα

– 6978727321 (Θοδωρής Κατσάκος) Κατερίνη

– 6982413539 (Περιστέρα Πεΐδου) Θεσσαλονίκη

– 6947521698 (Κώστας Ζώης)

*Υπάρχει στο Facebook η σελίδα «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» που μπορείτε να βλέπετε κατά τη διάρκεια των ημερών περισσότερες λεπτομέρειες (πατήστε εδώ).