Connect with us

CYPRUS

Διευκρινίσεις του προέδρου Αναστασιάδη για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινή συνέντευξη Τύπου, εξήγησε, γιατί παρουσίασε ιδέες στο Εθνικό Συμβούλιο ως «τροφή για σκέψη» για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αυτό τόνισε δεν αφορά τα θέματα:

(α) Της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειας του κράτους.

(β) Της ενότητας εδάφους, λαού, οικονομίας και φυσικού πλούτου.

(γ) Της άμυνας και ασφάλειας, αλλά και φύλαξης των συνόρων του Ομοσπονδιακού Κράτους.

(δ) Την αποκλειστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση και συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Κράτους στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.

(ε) Και τις όποιες άλλες εξουσίες κριθούν ως απολύτως αναγκαίες.

Όπως τόνισε, «άλλο η αποκέντρωση εξουσιών και άλλο η χαλαρή ομοσπονδία». Επίσης, υπογράμμισε ότι η «αποκέντρωση εξουσιών αφορά την καθ’ ημέραν ζωή των πολιτών».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας για την πρόταση του, επεσήμανε πως «η φιλοσοφία της αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από τους όρους που έχουν προαναφερθεί, με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου, βεβαίως, ότι θα θεσμοθετηθεί και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών».

Όπως εξήγησε, η πρόταση του συνάδει απόλυτα με την αναφορά του γγ των Ηνωμένων Εθνών για ρύθμιση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

«Η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων.

Αναμένεται να διατηρηθεί, ωστόσο είπε, η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων στο υπουργικό συμβούλιο και σε άλλα σώματα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση, που διατύπωσε ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ το 2010 στο Εθνικό Συμβούλιο.

CYPRUS

Ενώπιον δικαστηρίου ο 40χρονος ύποπτος για τον φόνο της Γ. Χατζηγιάννη

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας προσάγεται στις 10.30 το πρωί ο 40χρονος ύποπτος για το φόνο της 56χρονης Γιαννούλας Χατζηγιάννη, από τον Οίκο Μαραθάσας, για να ζητηθεί έκδοση διατάγματος κράτησής του.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στη 1.15μ.μ. χθες, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι σε δρόμο του χωριού Οίκος Μαραθάσας, εντοπίστηκε ακινητοποιημένο ένα αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρισκόταν τραυματισμένη η 56χρονη.

Στη σκηνή μετέβησαν άμεσα, μέλη της Αστυνομίας και ιατροδικαστής, η οποία διαπίστωσε το θάνατο της 56χρονης. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτοψίας που διενεργήθηκε, η Χατζηγιάννη έφερε πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο.

Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον 40χρονου κατοίκου χωριού της επαρχίας Λευκωσίας, εναντίον του οποίου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης.

Ο 40χρονος εντοπίστηκε στην οικία του και κατά τη διάρκεια σωματικής έρευνας που διενεργήθηκε, εντοπίστηκε στην κατοχή του χρηματικό ποσό ύψους €1.700, για τα οποία δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για το πώς περιήλθαν στην κατοχή του. Ακολούθως συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Μόρφου διερευνά την υπόθεση.

Continue Reading

CYPRUS

Cyprus President seeks to resume talks under right terms, Spokesman says

The President of Cyprus Nicos Anastasiades seeks the resumption of settlement talks under the rights terms, Government Spokesman Prodromos Prodromou has said.

He was speaking on Monday at the Presidential Palace, after the end of a National Council session, which lasted for about 2 hours.

Prodomou said that the meeting of the top advisory body to the President on the handling of the Cyprus issue was constructive, and the President informed political leaders about his October 26 meeting with the Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci and his October 31 meeting with Jane Holl Lute, the envoy of the UN Secretary-General.

Continue Reading

CYPRUS

Κύπρος: Στον στόχο του το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Στο τεμάχιο 10 και πάνω από τον στόχο ΔΕΛΦΙΝΟΣ, βρίσκεται, από χθες βράδυ, το γεωτρύπανο της ΕxxonMobil “Stena Ιcemax”, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Το γεωτρύπανο, ένα από τα πλέον σύγχρονα στο είδος του, πήγε κατ’ ευθείαν στο τεμάχιο 10, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι ή το αγκυροβόλιο της Λεμεσού. Τα επόμενα 24ωρα θα πραγματοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες σταθεροποίησής του και μεταξύ 15 με 17 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση.

Την εξυπηρέτηση του “Stena Icemax” έχουν αναλάβει τέσσερα υποστηρικτικά σκάφη που ναυλοχούν στη Λεμεσό από τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη, έχει προσεγγισθεί από ένα υποστηρικτικό σκάφος, το οποίο απέπλευσε από τη Λεμεσό. Το τεμάχιο 10 και ο στόχος ΔΕΛΦΙΝΟΣ της γεώτρησης απέχουν 90 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό. Έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο. Ταυτόχρονα έχει δεσμευθεί θαλάσσιος διάδρομος, στα όρια του οποίου θα διεξάγονται πολυεθνικές ασκήσεις, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι όσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο. Οπως είπε, η Τουρκία διαρκώς θέλει να δημιουργήσει, με προπαγάνδα, παρεμβάσεις και απειλές, την εντύπωση ότι η θάλασσα στα νότια της Κύπρου είναι τουρκική ή αιγυπτιακή θάλασσα και ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, ούτε δικαιώματα.

Αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με υπευθυνότητα, κτίζοντας διεθνείς συμμαχίες και έχοντας μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα κρατών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, στην περιοχή μας, για να συμπληρώσει ότι υπάρχει άρτια συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε θέματα ενέργειας.

Continue Reading

CYPRUS

Μειώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το οκτάμηνο

Μείωση κατά €314 εκατ. παρουσίασε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση “Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία)” για τον Αύγουστο 2018 της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν €2.649,8 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2018 σε σύγκριση με €2.963,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και από Κράτη Μέλη της Ε.Ε.) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 ήταν €5.923,7 εκ. σε σύγκριση με €5.025,6 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2017. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες και σε Κράτη Μέλη της Ε.Ε.) την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2018 ήταν €3.273,9 εκ. σε σύγκριση με €2.061,8 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017.

Κατά τον μήνα Αύγουστο 2018 οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και από Κράτη Μέλη της Ε.Ε.) ήταν €628,4 εκ. σε σύγκριση με €622,7 εκ. τον Αύγουστο του 2017.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες και σε Κράτη Μέλη της Ε.Ε.), περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, τον Αύγουστο του 2018 ήταν €264,2 εκ. σε σύγκριση με €254,3 εκ. τον Αύγουστο του 2017.

Οι συνολικές εξαγωγές εγχώρια παραγόμενων προϊόντων, περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, τον Αύγουστο του 2018 ήταν €174,2 εκ. σε σύγκριση με €88,3 εκ. τον Αύγουστο του 2017, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ξένων προϊόντων, περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, τον Αύγουστο του 2018 ήταν €89,9 εκ. σε σύγκριση με €166,1 εκ. τον Αύγουστο του 2017. Οι συνολικές εγχώριες εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων για τον Αύγουστο του 2018 ήταν €167,6 εκ. σε σύγκριση με €81,8 εκ. τον Αύγουστο του 2017. Οι συνολικές εγχώριες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων τον Αύγουστο του 2018 ήταν €5,0 εκ. σε σύγκριση με €4,3 εκ. τον Αύγουστο του 2017.

Αύξηση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο

Εξάλλου με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, αυξήθηκε κατά €130 εκ. τον Σεπτέμβριο του 2018 αφού ανήλθε στα €397,7 σε σχέση με €268 τον αντίστοιχο μήνα το 2017.

Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για τον Σεπτέμβριο 2018, οι συνολικές εισαγωγές ήταν €661,7 εκ. σε σύγκριση με €531,0 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017. Οι εισαγωγές από άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο 2018 ήταν €371,5 εκ. σε σύγκριση με €372,9 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017. Οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες τον Σεπτέμβριο 2018 ήταν €290,2 εκ. σε σύγκριση με €158,2 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017.

Οι συνολικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο 2018 ήταν €264,0 εκ. σε σύγκριση με €263,0 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017. Οι εξαγωγές προς άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο 2018 ήταν €76,9 εκ. σε σύγκριση με €71,0 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017. Οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες τον Σεπτέμβριο 2018 ήταν €187,1 εκ. σε σύγκριση με €192,0 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017.

Οι συνολικές εισαγωγές τον Σεπτέμβριο 2018 περιλαμβάνουν τη μεταφορά οικονομικής ιδιοκτησίας κινητού εξοπλισμού μεταφορών (πλοία), συνολικής αξίας €74,6 εκ. σε σύγκριση με €40,1 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017. Οι συνολικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο 2018 περιλαμβάνουν τη μεταφορά οικονομικής ιδιοκτησίας κινητού εξοπλισμού μεταφορών (πλοία), συνολικής αξίας €30,5 εκ. σε σύγκριση με €58,5 εκ. τον Σεπτέμβριο 2017.

Continue Reading

CYPRUS

FM optimistic on agreement on terms of reference to pave the way for resumption of Cyprus talks

Cyprus FM Nikos Christodoulides has said he is optimistic that soon there will be an agreement on the terms of reference that will pave the way for the resumption of the UN-backed talks for the reunification of the island.

Christodoulides met Thursday at the UN Headquarters with the US Permanent Representative to the United Nations, Nikki Haley with whom he discussed Cyprus problem and UNFICYP.

Speaking to the press after the meeting, the Minister said that UNSG`s envoy Jane Holl Lute will soon revisit Cyprus and will also have consultations with all parties involved with the aim to determine the soonest possible the terms of reference for the resumption of the negotiations.

Continue Reading

CYPRUS

Ο περιφερειακός ρόλος της Κύπρου στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μπόλτον

Στον εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον.

Ως θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση εκλαμβάνεται το ότι η αμερικανική πλευρά δεν βλέπει πλέον την Κύπρο μόνο υπό το πρίσμα του Κυπριακού, αλλά την αντιμετωπίζει ως εταίρο με τον οποίο μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η συζήτηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ήταν εποικοδομητική.

«Συζητήσαμε την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως (…) πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυση του – που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής».

Επιπλέον, στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών συζητήθηκε το πως η «πολυθεματική» εξωτερική πολιτική που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας αλλά και των σχέσεων που διατηρεί με γειτονικά κράτη της περιοχής μπορεί να συνδεθεί με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.

«Συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας» καθώς «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες – οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους – μπορούμε (…) να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Στην ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό και το θέμα της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ζήτημα το οποίο γνωρίζει καλά ο κ. Μπόλτον από την θητεία του στον ΟΗΕ ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την συνάντηση στον Λευκό Οίκο και πως σκοπεύει να το συζητήσει περαιτέρω με την Νίκι Χέιλι στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ.

«Τα συζητήσαμε και, όντως, ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί εν εκτάσει με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, την πρέσβειρα Νίκι Χέιλι».

Πριν από την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τα γραφεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), ενώ λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με την ηγεσία του μεγαλύτερου αμερικανοεβραϊκού λόμπι (AIPAC), όπου συμφωνήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι κεντρικός ομιλητής στο ερχόμενο συνέδριο του οργανισμού, τον Μάρτιο στην Ουάσινγκτον.

«Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πρόκληση του AIPAC προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ο επίσημος ομιλητής κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου του, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση έγινε αποδεκτή μετά και από σχετική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσει τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Αμέσως μετά αναμένεται να επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα για να παρακαθίσει σε δείπνο που θα του παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Continue Reading

CYPRUS

Στο Ελσίνκι αύριο ο N. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μεταβαίνει αύριο στο Ελσίνκι, της Φινλανδίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα μιλήσει στην Σύνοδο. Ανάμεσα στα θέματα, που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου είναι οι κοινές προκλήσεις και το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εκλογές του Μαΐου 2019.

Continue Reading

CYPRUS

President Anastasiades to address the people of Cyprus Tuesday over decentralized federation proposal

The President of Cyprus Nicos Anastasiades is expected to address the people on Tuesday regarding his proposal for a decentralized federation as a form of settlement.

Instead of 12.00 noon, the President’s press conference was set for 19.30 local time (15.30 GMT), at the Cabinet room.

President Anastasiades is expected to refer to his proposal for a decentralized federation, in the presence of media representatives from TV stations, newspapers and the Cyprus News Agency.

On November 12, the National Council is set to meet anew. Government Spokesman Prodromos Prodromou had said that the President is expected to inform the members of the top advisory body on the Cyprus issue regarding his meeting with the Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci on October 26 and with the envoy of the UN Secretary-General Jane Holl Lute, last Wednesday.

Continue Reading

CYPRUS

Στις ΗΠΑ ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται τις ΗΠΑ έπειτα από πρόκληση του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο, με τον οποίο αναμένεται να έχει συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρόγραμμα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα περιλαμβάνει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάννον, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Την Τετάρτη ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Χριστοδουλίδη βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.

Στα άλλα θέματα συμπεριλαμβάνονται τα ενεργειακά, το κυπριακό και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήθελε να σχολιάσει πληροφορίες που έφεραν τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Πομπέο να ανακοινώνουν την πρόθεση των δύο χωρών να ανοίξουν στρατηγικό διάλογο.

Πάντως, το Σεπτέμβριο, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πει πως «τα αποτελέσματα της συνάντησης «θα αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας (ΗΠΑ-Κύπρου), τις κοινές μας προσεγγίσεις σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, και για την Ανατολική Μεσόγειο, και πώς μέσα από κοινές δράσεις οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην περιοχή.

Όλες αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα από την ανταλλαγή επίσκεψης σε υψηλό επίπεδο η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διευκρινίσει ότι οι ανακοινώσεις αφορούν και θέματα ασφάλειας και θέματα ενέργειας και πολιτικά θέματα.

«Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν θα αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά θα αφορούν και περιφερειακές συνεργασίες, δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε αυτά τα κράτη που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, να προβούν και σε κοινές ενέργειες, ώστε να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε.

Την Τετάρτη το βράδυ ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, παραθέτει δεξίωση προς τιμή του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου το πρωί της επομένης πρόκειται να συναντηθεί με την μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Στη συνάντηση αναμένεται να κυριαρχήσουν το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η εμπλοκή του Σ.Α. στις εξελίξεις του κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει αργότερα την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε κλειστό κύκλο 10 περίπου ατόμων, μία φορά το μήνα.

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη ολοκληρώνεται την Παρασκευή με συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον Atlantic Council.

Continue Reading

CYPRUS

Κύπριος ακτιβιστής φυλακίστηκε για τον αγώνα του για το περιβάλλον

“Η φυλακή είναι αίσχος, αλλά το άξιζε”: ο Σάιμον Ρόσκο Μπλέβινς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 μηνών για διατάραξη δημόσιας τάξης επειδή παρέμεινε επί 75 ώρες πάνω σε ένα φορτηγό, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει την παράδοση εξοπλισμού για εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου στο Λάνκασιρ της Βρετανίας.

Οδηγήθηκε στη φυλακή μαζί με τους ακτιβιστές φίλους του, τον Ρίτσαρντ Ρόμπερτς, 36 ετών και τον Βρετανοκύπριο Ριτς Λοΐζου, 31. Οι συγκρατούμενοί τους, όπως αφηγήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Independent σήμερα, δεν καταλάβαιναν ποιο ήταν το αδίκημα, αφού δεν κατέστρεψαν τίποτα, κατέβηκαν οικειοθελώς από το φορτηγό και δεν άφησαν πίσω τους ούτε καν απορρίματα. Κάποιοι μάλιστα τους ρώτησαν αν είναι “πολιτικοί κρατούμενοι”.

“Ένας με ρώτησε αν ήμουν πολιτικός κρατούμενος”, είπε ο 26χρονος Μπλέβινς. Του απάντησα, «ίσως όλοι να είμαστε, κατά κάποιο τρόπο». Κι εκείνος είπε: Όχι, εγώ είμαι εδώ επειδή είμαι άπληστος. Εσύ, επειδή νοιάζεσαι για τον πλανήτη”.

Ο Μπλέβινς και το Ρόμπερτς καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο σε φυλάκιση 16 μηνών, ο Λοΐζου σε 15, γεγονός που προκάλεσε κατάπληξη όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και σε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το περιβάλλον, σε ακαδημαϊκούς και στις οικογένειές τους.

Άσκησαν έφεση, με το σκεπτικό ότι η ποινή τους ήταν δυσανάλογη του αδικήματος και αποφυλακίστηκαν υπό όρους στα μέσα Οκτωβρίου.

Στην πορεία, διατυπώθηκαν πολλά ερωτηματικά για τον δικαστή που εκδίκασε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση, τον Ρόμπερτ Άλθαμ και τους δεσμούς της οικογένειάς του με τη βιομηχανία υδραυλικής ρωγμάτωσης: ο πατέρας του είναι διευθυντής της εταιρείας JC Altham & Sons, μιας εταιρείας που φέρεται ότι αποτελεί μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού του ενεργειακού γίγαντα Centrica, ενός ομίλου που επενδύει στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Ο Μπλέβινς δηλώνει ευτυχής που βρίσκεται ξανά στο σπίτι του στο Σέφιλντ αλλά δεν μετανιώνει για όσα έγιναν. “Η φυλακή είναι χάλια. Αλλά σε σύγκριση με την απειλή της υδραυλικής ρωγμάτωσης και της κλιματικής αλλαγής… Αν η φυλάκισή μου για τρεις εβδομάδες τραβήξει την προσοχή σε αυτήν την απειλή, τότε άξιζε τον κόπο”, τόνισε.

Οι Μπλέβινς, Ρόμπερτς και Λοΐζου ήταν οι πρώτοι ακτιβιστές κατά της υδραυλικής ρωγμάτωσης που φυλακίζονται στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ήταν επίσης οι πρώτοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από το 1932. Το εφετείο όπου προσέφυγαν έκρινε όμως ότι δεν έπρεπε να οδηγηθούν στη φυλακή και διέταξε την απελευθέρωσή τους.

Μιλώντας έξω από τη φυλακή Πρέστον, μετά την αποφυλάκισή του, ο Λοΐζου είχε δηλώσει ότι η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πως “όταν οι άνθρωποι παραβιάζουν ειρηνικά τον νόμο από ηθική υποχρέωση για να αποτρέψουν την επέκταση των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων, δεν θα πρέπει να στέλνονται στη φυλακή”.

Μετά την αρχική καταδικαστική απόφαση, περισσότεροι από 20 ευρωβουλευτές των Πρασίνων οργάνωσαν μια κινητοποίηση στο Στρασβούργο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Και περισσότεροι από 1.000 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας να γίνει κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση.

Ο Πλάτων Λοΐζου, πατέρας του Ρίτσαρντ και πρώην τουριστικός πράκτορας, συμμετείχε στην πρώτη του πολιτική διαδήλωση μετά από 40 χρόνια, με αφορμή την υπόθεση του γιου του. “Είναι ανώφελο να τους βάλουν στη φυλακή, επειδή αυτό που έγινε μετέτρεψε εμένα, τη μητέρα του και την υπόλοιπη οικογένεια σε ακτιβιστές. Ήμουν Συντηρητικός στα πρώτα 32 χρόνια της ενήλικης ζωής μου. Η σύζυγός μου δεν ήταν και δεν την άκουγα και αυτό ήταν λάθος”, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Guardian.

Continue Reading

Trending - ΔΗΜΟΦΙΛΗ