Connect with us

ECONOMY & BUSINESS

Αλ.Τσίπρας: Αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση 820 εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις

Το “πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο” που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21η Αυγούστου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Προχωράμε αύριο δια νόμου στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, σε έναν μήνα από σήμερα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς”, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον “σαφή συμβολισμό” αυτού του μέτρου που αφορά, όπως είπε, “στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν με σθένος και αυταπάρνηση τη πατρίδα, από άκρη σε άκρη της επικράτειας της χώρας μας, είπε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύσκολων χρόνων της κρίσης υπέστησαν αδικίες ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές απολαβές τους. “Αλλά ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε τη σημαία, ούτε μια στιγμή δεν κάνατε πίσω από το υπέρτατο καθήκον, παρά τις αδικίες αυτές”, συνέχισε και τόνισε ότι για αυτή τους τη στάση η πολιτεία τους χρωστά βαθιά ευγνωμοσύνη και την έγνοια της να είναι “από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών”.

Σχολίασε ότι “είναι επιλογή και καθήκον μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας” και ότι “δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις”. Επισήμανε ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν, για να προσθέσει πως “είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης και αυτήν ακριβώς τη βούληση, να άρουμε σταδιακά τις μεγάλες αδικίες που έλαβαν χώρα τον καιρό των μνημονίων, μπορούμε να τις αποδείξουμε στην πράξη”.

Γατί, όπως τόνισε, “η οικονομία ανακάμπτει, η ανάκαμψη δημιουργεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό περιθώρια δημοσιονομικά και γιατί μετά το τέλος των μνημονίων έχουμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία να επιλέξουμε πώς θα αξιοποιούμε το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Από το κόψιμο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης. Από την πάταξη της φοροασυλίας του πλούτου και τη σύγκρουση με ένα καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς”.

“Αυτή είναι λοιπόν η απόφαση μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Η δικαιοσύνη να επιστρέψει σε αυτό τον τόπο. Και θα επιστρέψει”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας, που υπηρετούν για δεκαετίες με αυταπάρνηση, αλλά και ιδιαίτερη μνεία στους επόμενους, τους Ίκαρους. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο σεβασμός στην ζωντανή ιστορία είναι η κινητήριος δύναμη και πως αυτή την συλλογική αρχή ο λαός ακολούθησε κάθε φορά που βρέθηκε απέναντι σε δυσκολίες και κακοτοπιές, αντιμετωπίζοντάς τις και βγαίνοντας πιο δυνατός.

“Σε ένα τέτοιο σημείο βρισκόμαστε συλλογικά και σήμερα. Με την Ελλάδα να αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο, της οικονομικής κρίσης”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησης της, έχουμε επιλέξει και πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα. Να αναλάβουμε δράση. Να ξεκολλήσουμε από την αδράνεια, να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα και τις χρόνιες εκκρεμότητες που μας κρατάνε καθηλωμένους”. Και αυτό, όπως είπε, “όχι μόνο για να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της μετά από 8 σκληρά χρόνια μνημονίων και οικονομικής καθήλωσης, αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί”. Σημείωσε ότι και στη πολιτική, χρειάζεται τόλμη και αντανακλαστικά, αποφάσεις άμεσες και δραστικές και αποφάσεις, από εκείνον που “κρατά το πηδάλιο της χώρας”, που “πρέπει να βελτιώνουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες”.

ECONOMY & BUSINESS

Το 70% των μεταποιητικών επιχειρήσεων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση το 2025

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την οικονομική κρίση το 2025 εκφράζουν επτά στους δέκα επιχειρηματίες της μεταποίησης στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε δείγμα 300 μεταποιητικών επιχειρήσεων, στο διάστημα 6 Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα, που αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου Thessaloniki Summit του ΣΒΒΕ, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, σε ίσο ποσοστό (70%), οι βορειοελλαδικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει επηρεαστεί «αρνητικά» ή «πολύ αρνητικά» η γενικότερη λειτουργία τους, οι πωλήσεις τους, η κερδοφορία, η ρευστότητα και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Ποντάρουν» κυρίως σε εξαγωγές, μείωση λειτουργικού κόστους και καινοτομία
Ωστόσο, στο δύσκολο διάστημα της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις του δείγματος δεν έμειναν με «σταυρωμένα τα χέρια» αλλά έσπευσαν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της δυσχερούς κατάστασης. Κατά σειρά, οι στρατηγικές επιλογές τους ήταν: ανάπτυξη εξαγωγών, μείωση του λειτουργικού κόστους, ανάπτυξη καινοτομίας, βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μάλιστα, οι στρατηγικές αυτές επιλογές ακολουθούνται από περισσότερες από επτά στις 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες πιστεύουν σε ποσοστό επίσης 70% ότι στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, να συνεχίσουν να μειώνουν το λειτουργικό κόστος και να εντείνουν την ανάπτυξη καινοτομίας και νέων προϊόντων.

Αναμένουν επιδείνωση στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων
Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του δείγματος δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον, αφού μία στις δύο (50%) εκτιμά ότι οι προοπτικές για τη βιομηχανία στον μέλλον θα είναι χειρότερες (το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά για τη μεταποίηση είναι 35%) και σχεδόν έξι στις δέκα (59%) εκτιμούν ότι θα καταγραφεί επιδείνωση στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων. Επίσης, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (33%) εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση ρευστότητας. Πάντως, οκτώ στις δέκα (79%) δηλώνουν πως δεν θα προβούν σε μείωση προσωπικού, πάνω από το 50% προβλέπει αύξηση πωλήσεων και όγκου παραγωγής και τέσσερις στις 10 αναμένουν αύξηση καθαρών κερδών.

Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές υποβοηθούν την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά στη χώρα, το 55% απαντά «καθόλου» και το 33% «ελάχιστα», γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί το 95% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι είναι αναγκαία η άσκηση νέας βιομηχανικής πολιτικής (σε ποσοστό 93% οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι στη χώρα δεν ασκείται σαφής βιομηχανική πολιτική για την υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας).

Οι 300 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας γνώμης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης «Η μεταποίηση της Ελλάδας προς το 2020: κύρια μεγέθη, βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες προσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής», προέρχονται από τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου: Κεντρική Μακεδονία, δυτική Μακεδονία, ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Ηπειρο. Από αυτές, οι 114 είναι χωροθετημένες εντός ΒΙΠΕ. Το 39% των επιχειρήσεων του συνολικού δείγματος έχει τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ, το 22% ενός έως τριών εκατ. ευρώ, το 13% τριών έως πέντε εκατ. ευρώ, το 4% πέντε έως δέκα και το 22% άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Thessaloniki Summit τίθεται για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και πάνω από 60 ομιλητές. Η θεματολογία του φετινού συνεδρίου εστιάζει στη βιομηχανική ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο κύμα διεύρυνσης της ΕΕ.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Pensions will not be cut; more than 765 mln euro positive measures

“The pre-legislated pension cuts will not be applied as of January 1, while the package of positive measures will be higher than the 765 million euros listed in the draft budget,” a senior government official said on Tuesday.

The same official said that the package of positive measures closed last week.

Based on the draft budget that the Finance Ministry sent to the European Commission on October 15 for the European Semester, the positive measures that the government will apply as of 2019 (and reportedly estimated at around 965 million euros) include:

* The introduction of a new rent and housing subsidy scheme with income and property criteria.

* Reductions in self-employed and farmers’ insurance contributions by 1/3 and the application of the minimum income base for supplementary pensions and benefits.

* The subsidy to social security contributions for young workers. The measure will cover young people up to 24 years old and will consist of a 100 pct subsidy for employees’ contributions and a 50 pct subsidy for employers’ contributions.

* The reduction of Uniform Real Estate Tax ENFIA by 10 pct.

* The reduction of income tax for legal persons. The measure consists of gradually reducing the rate of taxation from 29 pct to 25 pct over a four-year horizon and will have a budgetary impact from 2020 onwards.

* The reduction in the tax rate of dividends. The measure concerns the reduction of the tax rate on distributed profits by 5 percentage points and will have a financial impact from 2020 onwards.

* The home assistance programme. The current working status of 3,000 fixed-term workers is converted to an indefinite time.

* Strengthening special education and training schools.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Αύξηση 44% αναμένεται να πετύχουν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα

Αύξηση 44% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να επιτύχουν φέτος οι εξαγωγές μας προς την Κίνα, όπως ανέφερε σε ομιλία του στο φόρουμ «Η Ελλάδα συναντάει την Κίνα» ο προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη Δημήτρης Μίχας.

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου- China International EXPO που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σαγκάη (5-10 Νοεμβρίου 2018).

Ο ίδιος σημείωσε στην ομιλία του ότι σχεδιάζεται να γίνουν στο άμεσο μέλλον στοχευμένες προωθητικές δράσεις για τα ελληνικά προϊόντα εντός πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων και σημείωσε: «η Κίνα θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια μια σημαντική βιώσιμη αγορά για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων της χώρας μας, παρότι η κινεζική αγόρια καθίσταται ολοένα και πιο ανταγωνιστική καθώς λόγω μεγέθους κα ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί στόχο για τις παγκόσμιες εξαγωγές».

Στο μεταξύ με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το προξενείο μας στη Σαγκάη φαίνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα έχουν σαφή αυξητική τάση την τελευταία τριετία, αν και υπολείπονται σημαντικά των εισαγωγών. Αντίθετα, το ισοζύγιο με το Χονγκ Κονγκ είναι ελαφρά θετικό με τις ελληνικές εξαγωγές να υπερτερούν των εισαγωγών.

Για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία, βασικά προϊόντα εξαγωγών μας στην Κίνα ήταν η κατηγορία «αλάτι, θείο, γαίες και πέτρες, γύψος, ασβέστης και τσιμέντα» -αντιστοιχεί σε μάρμαρο και προϊόντα μαρμάρου και αποτελεί το 47% των εξαγωγών μας για το 2017-, ενώ ακολουθούν τα ορυκτά καύσιμα και λάδια (24,1%) οι πολτοί από ξύλο και χαρτί-χαρτόνι για ανακύκλωση (5,1%) οι μηχανές- συσκευές- ηλεκτρικά και τα μέρη τους, ο χαλκός και το βαμβάκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου τα προϊόντα που παρουσιάζουν δυνατότητα διείσδυσης στην αγορά της Κίνας είναι τα αγροτικά προϊόντα, τα τρόφιμα και ποτά, το βαμβάκι ως πρώτη ύλη για εριουργίας και κλωστοϋφαντουργία και τα προϊόντα αλουμινίου.

Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του προξενείου που υπογράφει ο κ. Μίχας, από την έως σήμερα εμπειρία προκύπτουν περιθώρια συνεργασίας με επιχειρήσεις στους τομείς: τρόφιμα, ποτά, τεχνολογία, δομικά υλικά, έπιπλο και εσωτερική διακόσμηση, επαγγελματικός εξοπλισμός (HORECA), καλλυντικά και υπηρεσίες από τον κλάδο της υγείας (e-health).

Η Σαγκάη αποτελεί πύλη εισόδου των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Κίνας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο: «Παρά τις δυσκολίες και την υψηλή ανταγωνιστικότητα της κινεζικής αγοράς που αντικατοπτρίζονται στο έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου στην περιοχή της Σαγκάης δραστηριοποιούνται σήμερα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στους εξής τομείς:

Οκτώ βιομηχανικές εταιρείες μεταξύ των οποίων τα Πλαστικά Κρήτης, η KLEEMAN κλπ, 13 εμπορικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Κορρές, η Profex (ασχολείται με προιόντα περιποίησης δέρματος) και 5 εταιρείες που ασχολούνται με τρόφιμα και ποτά.

Η ναυτιλία είναι ο κατεξοχήν τομέας ελληνοκινεζικής συνεργασίας καθώς στην περιοχή της Σαγκάης δραστηριοποιούνται 22 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ενώ τέλος και ο τουρισμός παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια».

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα

Για να αυξήσει η Ελλάδα τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, από το λίγο πάνω από 30% που είναι σήμερα, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη από μεγάλες και διαρκώς αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας.

Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος αναφέροντας τους πέντε λόγους για τους οποίους συμμετείχε στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, μετέβη στη Σαγκάη με αφορμή την 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (5-10 Νοεμβρίου 2018).

Ο κ. Ξανθάκος υπογράμμισε ακόμη ότι η γενική εντύπωση που σχημάτισε η κυβερνητική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, δεν είναι άλλη από την επιβεβαίωση ότι η Κίνα πραγματοποιεί μεγάλα βήματα ανάπτυξης στο οικονομικό πεδίο και ότι δείχνει αποφασισμένη να αναπτύξει ακόμα περισσότερο εξωστρεφείς πολιτικές και δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Η 1η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας

Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν οι 22 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην 1η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας. Τα ελληνικά προϊόντα όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί αλλά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον τουρισμό προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης όσο και σε στοχευμένες Β2Β συναντήσεις δημιουργούν προσδοκίες.

Από τις επαφές των Ελληνικών εταιρειών στη Σαγκάη φαίνεται ότι οι κινέζοι ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρονται για την πρόληψη και τη θεραπεία μέσω των τροφών, αλλά και στη σοφία της ελληνικής παράδοσης και θέλουν να εντάξουν στη διατροφή τους το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά και εμφιαλωμένα νερά αλλά ενδιαφέρονται και για όλα τα προϊόντα της; Ελληνικής γης που λειτουργούν είτε ως «υπερτροφές» είτε ως «φάρμακα» όπως για παράδειγμα το μέλι.

Επίσης η Ελλάδα αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό και το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας εξακολουθεί να τους κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Αν και κοινή πεποίθηση όλων των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έκθεση και όσων ήδη επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι ότι χρειάζονται περισσότερες προωθητικές ενέργειες στοχευμένες τόσο σε πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται στην Ασία.

Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό των συζητήσεων που έγιναν σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Hellas House, το πρώτο και μοναδικό ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή της Άπω Ανατολής, στη Σαγκάη. Πρόκειται για μία στέγη, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, και όπως σημειώνει ο Παύλος Κοντομίχαλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Hellas Group, «παρουσιάζει τα «καλύτερα» του ελληνικού πολιτισμού, της φιλοξενίας και της γαστρονομίας».

Τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ανέδειξε στο πλαίσιο της έκθεσης, αλλά και στις συναντήσεις που είχε με μέλη της κινεζικής κυβέρνησης και με τις ηγεσίες μεγάλων κινεζικών εταιρειών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και μίλησε για τη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας και Κίνας, κάνοντας λόγο για στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία που θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο και η διευθύντρια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, Αγγελική Χονδροματίδου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος των Κινέζων επισκεπτών, και ειδικότερα για την προσέλκυση νέων τουριστικών ροών από την κινεζική αγορά.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης σε ομιλία του σε φόρουμ στο πλαίσιο της έκθεσης υπογράμμισε ότι όλο και περισσότερες χώρες ακολουθούν το ρητό του Ιπποκράτη: «φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Επομένως η Ελλάδα, με την χλωρίδα και την πανίδα της με τα τόσα πολλά προϊόντα τα οποία διαθέτει, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και τα μεσογειακά προϊόντα. Από την άλλη μεριά η κινεζική αγορά, μια από τις πιο μεγάλες αγορές στον κόσμο, όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως είναι τα ελληνικά προϊόντα και το όνομα Greece γίνεται, σταδιακά, και στην Κίνα trademark.

Το Ελληνικό ελαιόλαδο στη Κίνα

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου σε ομιλία του σε φόρουμ στο πλαίσιο της έκθεσης σημείωσε ότι οι δυνατότητες εξαγωγής ελαιόλαδου στην Κίνα είναι εξαιρετικά θετικές καθώς οι ιδιότητες του ελαιόλαδου δεν ξεχωρίζουν μόνο στη διατροφή αλλά και στην κοσμετολογία και στην ιατρική.

Στη συνέχεια ανέφερε μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς όπως ότι στη χώρα μας υπάρχουν 120.000.000 ελαιόδεντρα, παράγονται 300.000 τόνοι ελαιολάδου κι αυτό αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, αποφέροντας ένα τζίρο 1,4 δισ. ευρώ. Η κατ’ άτομο κατανάλωση στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες, 20 κιλά, υπάρχουν στη χώρα 1500 ελαιοτριβεία, 800 τυποποιητικές επιχειρήσεις, 110 εξαγωγικές επιχειρήσεις, 80% της παραγωγής ανήκει στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ότι η χώρα μας έχει αναγνωρίσει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19 ελαιοκομικές περιοχές ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ καο 11 ελαιοκομικές περιοχές ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ.

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ελαιόλαδου στην Κίνα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να εντατικοποιήσει τις προωθητικές ενέργειες για το ελαιόλαδο στην Κίνα και ότι η χώρα μας είναι πλεονασματική στην παραγωγή της και προσφέρει την ποιοτική κατηγορία για την οποία ενδιαφέρεται σήμερα η αγορά της Κίνας, δηλαδή το γκουρμέ ελαιόλαδο.

Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο αποτελεί μόλις το 1% της κατανάλωσης εδώδιμων ελαίων στην Κίνα, οι εισαγωγές ελαιολάδου ανέρχονται περίπου στους 45.000 τόνους, το 99% του εισαγόμενου ελαιολάδου προέρχεται από χώρες της ΕΕ και αυξάνεται διαρκώς η κατανάλωση της κορυφαίας ποιοτικής κατηγορίας που είναι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Ακόμη, σημείωσε ότι το 80% των κινέζων καταναλωτών ελαιολάδου διαθέτουν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης, το 60% είναι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, η κατανάλωση ελαιολάδου επικεντρώνεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Κίνας ενώ η ελιά καλλιεργείται κυρίως σε επαρχίες της Κεντρικής και Νότιας Κίνας.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Δ. Λιάκος: Μόνιμη η μη περικοπή των συντάξεων

«Στόχος μας είναι μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού την 21η Νοεμβρίου να έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πολιτικές επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2019, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί το – μη αναγκαίο, όπως συνεχώς τονίζουμε – μέτρο της μείωσης της “αρνητικής” προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις» αναφέρει ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η μη περικοπή των συντάξεων «έχει μόνιμο χαρακτήρα».

Όπως σημειώνει, «η διαδικασία εξελίσσεται αποκλειστικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων θεσμών», ενώ το ΔΝΤ, που εμπνεύστηκε το μέτρο «δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις».

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι «η παρέμβαση έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μένει να καθοριστεί η τεχνική εξειδίκευση, σημείο που είναι μέρος των συζητήσεων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο».

Στα περί «παροχολογίας» απαντά ότι η αντιπολίτευση «όλα αυτά τα χρόνια διαψεύδεται κι αποτυγχάνει να διαγνώσει σωστά τις θεμελιακές αλλαγές και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα» και τονίζει ότι «η χώρα μας σήμερα αναπτύσσεται ξανά, η ανεργία μειώνεται με ικανοποιητικό πλέον ρυθμό, τα δημόσια οικονομικά μας είναι πλεονασματικά, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και οι εξαγωγές αυξάνονται σε επίπεδα προ κρίσης».

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ σημειώνει ότι «κάθε νέο επίπεδο ανάπτυξης που κατακτάμε μας επιτρέπει και την περαιτέρω διόρθωση κοινωνικών αδικιών του παρελθόντος», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να φέρει «μια ακόμη δέσμη πολύ σημαντικών μέτρων όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα φτωχότερα νοικοκυριά το 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% το 2020».

«Όλα τα παραπάνω δε συνιστούν παροχολογία» συμπληρώνει, «γιατί είναι απολύτως κοστολογημένα από τις ελληνικές αρχές και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές και μάλιστα υπό εναλλακτικά σενάρια και υποθέσεις, ώστε να αποκλειστούν πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό».

Ο κ. Λιάκος αναφέρει επίσης, ότι η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή γίνεται « με ασφαλείς προϋποθέσεις: θετική ανάπτυξη, αξιόπιστη λύση για το χρέος, δημοσιονομική σταθερότητα, βαθιές μεταρρυθμίσεις» και τονίζει ότι «έτσι θα πετύχουμε ένα πραγματικό επίπεδο ευημερίας, σε αντίθεση με την επίπλαστη, τεχνητή εικόνα αφθονίας των προηγούμενων ετών που κατέρρευσε απότομα και με τις γνωστές συνέπειες».

«Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο με τη συντηρητική προσέγγιση» αναφέρει, «είναι ότι ανάπτυξη για μας σημαίνει αύξηση των εισοδημάτων, εργασιακή προστασία και ασφάλεια, περιβαλλοντικός σεβασμός, ισότητα των ευκαιριών και πάταξη κάθε είδους αποκλεισμών. Κι αυτό θα είναι το στοίχημα της επόμενης κυβερνητικής μας θητείας».

Σε ό, τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζει ότι «πρέπει να περάσουμε σε ένα καινούριο πλαίσιο που θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο εκείνους που βρίσκονται σε αδυναμία, όσο και όσους χωρίς δόλο αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων τους αλλά, ταυτόχρονα θα δίνει και ευελιξία σε όλο το σύστημα, ώστε να μειωθεί το βάρος των τραπεζικών ισολογισμών και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το σχέδιο εξόδου της χώρας στις αγορές, ο Δ. Λιάκος τονίζει , μεταξύ άλλων, ότι «στις αγορές είμαστε και αυτό το αποδεικνύει η συμμετοχή ξένων επενδυτών σε όλες τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια». Χαρακτηρίζει δε, αφενός συγκυριακά τα σημερινά επίπεδα δανεισμού, ως αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκάλεσαν η Ιταλία και ορισμένες αναδυόμενες χώρες, συν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed, και αφετέρου ότι δεν συνάδουν ούτε με τα ποιοτικά στοιχεία του χρέους ούτε με τη δημοσιονομική και μακροοικονομική κατάσταση της χώρας που καθημερινά βαίνει βελτιούμενη.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Νέο ρεκόρ στο 9μηνο του 2018 για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Νέο ρεκόρ δημοσιευμένων κερδών και εξαγωγών στο 9μηνο του 2018 ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που προχωρούν σε καταβολή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός ανήγγειλε την καταβολή έκτακτου μερίσματος από την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

* Τα Δημοσιευμένα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο Γ’ τρίμηνο 2018 στα 258 εκατ. ευρώ (+12%) και στο εννεάμηνο στα 731 εκατ. ευρώ (+20%), που αποτελεί επίδοση ρεκόρ.

* Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. για το Γ’ τρίμηνο (+28%) και 360 εκατ. (+32%) στο εννεάμηνο, επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, ενώ τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) στα 1,18 ευρώ.

Όσον αφορά τα Συγκρίσιμα Αποτελέσματα, που δεν περιλαμβάνουν την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία:

– Τα EBITDA του Γ’ τριμήνου ανήλθαν στα 237 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρσι, ενώ για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 574 εκατ. (-14 %)

-,Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν σε 111 εκατ. (+25%) στο Γ’ τρίμηνο και σε 239 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο (-23%).

Όπως επισημαίνουν τα ΕΛΠΕ: «Οι κύριοι παράγοντες βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας στο Γ’ τρίμηνο ήταν οι ισχυρές επιδόσεις των διυλιστηρίων, με επιλογές αργών που αριστοποίησαν τη λειτουργία και οδήγησαν σε υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης στα 7,3 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Αντίστοιχα, η σημαντική αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2017 (4 εκ. ΜΤ, +19%), οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων συνολικά κατά 8%, και εξαγωγές υψηλότερα κατά 27%. Τα παραπάνω αντιστάθμισαν τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης κατά 20%, καθώς και το κόστος από τις αυξημένες προβλέψεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2. Αναφορικά με την προμήθεια αργών πετρελαίων, ο Όμιλος προχώρησε στην αντικατάσταση του εφοδιασμού από Ιράν, σε συνέχεια της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ, με άλλους τύπους αργού χωρίς αρνητική επίδραση στη λειτουργία και την κερδοφορία των διυλιστηρίων». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που εξαιρούνται επί του παρόντος από το εμπάργκο κατά του Ιράν για τις αγορές πετρελαίου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2018 θα αποτελέσει έτος- ορόσημο για την ανοδική και διαχρονικά πλέον σταθερή κερδοφόρα πορεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα Γ’ τριμήνου – εννεαμήνου 2018 να δημιουργούν ακόμη ένα ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον.

Οι εν λόγω επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος Πενταετούς Προγράμματος και της επίτευξης αφενός μεν των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος που αποτυπώνεται στα διαδοχικά ρεκόρ στην παραγωγή που έφτασε τους 11,7 εκατ. τόνους, σε όγκους πωλήσεων που άγγιξαν τους 12,4 εκατ. τόνους, αλλά και στις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων με 7,1 εκατ. Μετρικούς Τόνους. Επιπλέον δε, οφείλονται στον αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, σταδιακής μείωσης του συνολικού καθαρού δανεισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών και της περαιτέρω μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 13%. Παράλληλα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Γ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων ξεπερνώντας τα 203 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εξελίξεις, ως απόρροια και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης του Ομίλου, διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου, βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης και επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για διανομή προμερίσματος ύψους Euro0,25 ανά μετοχή. Έκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Με συνολικές επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΕΛΠΕ υλοποιεί απαρέγκλιτα το Στρατηγικό Σχεδιασμό του στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την περίοδο 2019-2023. Σχεδιασμός με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της Εξωστρέφειας και τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και κύριους στόχους τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης του Ομίλου στην τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνογνωσία, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα διασφαλίσει την ηγετική του παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.

Σχεδιασμός που στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, με το Πρόγραμμα Έρευνας και Παραγωγής, το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από κορυφαίες διεθνείς εταιρείες (ExxonMobil, Total, Repsol, Edison), με τις οποίες ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμπράττει και μετέχει δυναμικά στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, μια εξέλιξη που, αναμφίβολα, θα αναβαθμίσει ενεργειακά και γεωστρατηγικά την χώρα και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε:

«Το Γ’ τρίμηνο του 2018 ο Όμιλος ΕΛΠΕ σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στον κλάδο της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018, οδήγησε σε μείωση δανεισμού (1,8 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση χρηματοοικονομικού κόστους (-11%).

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Δ.Σ. της ΕΛΠΕ ενέκρινε τη διανομή του προμερίσματος για τη χρήση ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, στοχεύοντας σε βελτίωση της μερισματικής απόδοσης για τους μετόχους.

Τα θετικά λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης και τη σημαντική προσπάθεια και ομαδική δουλειά που γίνεται από όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο. Αυτό άλλωστε είναι και η διασφάλιση για την μελλοντική πορεία και επιτυχία του Ομίλου και τη διατήρηση της ηγετικής του θέσης τόσο στον κλάδο, αλλά και την ελληνική οικονομία».

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Piraeus Port Authority at first China International Import Expo

Piraeus Port Authority (OLP) is participating in the first China International Import Expo (CIIE), currently taking place in Shanghai from November 5 to November 10.

More than 3,600 businesses from 172 countries are being represented.

The OLP pavilion, showing photographs and videos of Piraeus port, has received a high number of visitors including Transport Minister of China Li Xiaopeng and Panama President Juan Carols Varela.

OLP management is represented by CEO, Captain Fu Chengqiu and Deputy CEO, Captain Weng Lin.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

1st Greek-Serbian Forum explores opportunities in year-round tourism

The First Greek-Serbian Tourism Forum to strengthen tourism flow between the two countries throughout the year and develop specialty tourism was held in Thessaloniki on Friday.

A total of 97 tourist agencies and organizations attended from Serbia and 135 from Greece, including Chambers of Commerce and representatives of Thessaloniki International Fair-Helexpo. The Forum is being held on the sidelines of the 34th International Tourism Exhibition “Philoxenia”.

Greek Secretary General for Tourism Evrydiki Kourneta said that Greece remains the most popular holiday destination for Serbs, exceeding 1 million visitors in 2017, an increase of 29.1% over 2016 (856,000), while Serbian Consul General in Thessaloniki Sinisa Pavic said the two countries shared similar ways of thinking and character.

Serbian participants presented information on tourism destinations beyond Belgrade, which Greek visitors usually focus on. Kostas Georgakos, president of the Greek-Serbian Chamber of Commerce and Industry of Northern Greece, said that when highway E10 is completed in 2019, it will shorten the route from Thessaloniki to points north in Serbia, with the drive to the borders taking 2.5 hours and to Belgrade 5.5 hours, along with shorter drives to other Serbian cities. The Forum was also attended by tourism agencies of Bosnia-Herzegovina.

The Greek-Serbian chamber signed a memorandum on cooperation with the Free Zone Pirot (FZP), a free trade zone in southern Serbia, to promote trade and industry and expand economic relations between the two countries. The FZP has been ranked as the best in Europe and the third best in the world, Georgakos said.

He added that the Greek-Serbian Chamber also signed Memorandums of Cooperation with the Tourism Organization to improve the economic relations between the two countries.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Αχτσιόγλου: Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εργασίας

«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), πέραν από κρίσιμος άξονας του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να υποστηρίξουμε, μπορεί να συμβάλει και στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδίου μας για την ενίσχυση της εργασίας, για ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη 2η Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Κ.ΑΛ.Ο. Αthens Expo ’18, η οποία πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018 στην «καρδιά» της Αθήνας, στους χώρους του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών και στο αίθριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Γρυπάρειο Μέγαρο.

«Δίπλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσεται ο τομέας της Κ.ΑΛ.Ο. με τα δικά του χαρακτηριστικά: την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων. Μία οικονομία που αναπτύσσεται ανταγωνιστικά ως προς τους άλλους δύο τομείς, καθώς σε αυτήν ο παραγόμενος πλούτος διαμοιράζεται σε αυτούς που τον παράγουν, ενώ στη λήψη των αποφάσεων συμμετέχουν ισότιμα όλοι, λειτουργώντας δημοκρατικά» σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να δείξει πως αυτό το οικονομικό μοντέλο ωριμάζει.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, που είναι:

– Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κ.ΑΛ.Ο.-Νόμος 4430/2016.

– Σύσταση και λειτουργία της ειδικής γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο. σαν αυτόνομη διοικητική μονάδα για την καλύτερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών για την υποστήριξη του τομέα.

– Απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο.

– Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε να είναι εφικτή η ειδική μεταχείριση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε δημόσιους διαγωνισμούς σε ειδικές περιπτώσεις.

– Πρόσκληση για τη δημιουργία 89 Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που θα επιδοτηθούν από το υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ για 30 μήνες. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης είναι συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου εξήγγειλε τις στοχευμένες δράσεις που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας:

– Σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού για την Κ.ΑΛ.Ο. για τη συλλογή και την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τη χάραξη πολιτικής.

– Χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αγορά εξοπλισμού, κλπ.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης υφιστάμενων Κ.ΑΛ.Ο. αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ύψους 11 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχωριστός είναι ο προϋπολογισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στις επιχειρήσεις αυτές.

– Σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαμόρφωση του πλαισίου, ώστε να χορηγούνται εγγυητικές επιστολές στις Κ.ΑΛ.Ο. για τη συμμετοχή και εκτέλεση έργων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Continue Reading

ECONOMY & BUSINESS

Commission’s approval allows construction of IGB pipeline to begin

Environment and Energy Minister George Stathakis on Thursday welcomed the European Commission’s decision about the Greece-Bulgaria Interconnector (IGB) gas pipeline, which found that the plans for the construction and operation of the pipeline were compatible with EU rules on state subsidies.

“This decision opens the way to starting construction of the IGB. This vertical axis diversifies sources of supply and can channel natural gas from the TransAdriatic Pipeline (TAP) and quantities of Liquified Natural Gas (LNG) from the terminals at Revythousa and Alexandroupolis. It is a project of strategic significance, which makes Greece an energy hub for the greater region of Southeastern Europe and a main energy portal for Europe, contributing to the unification prospects of the European energy market,” he said.

Speaking earlier at an event organised by the Hellenic Cadastre, Stathakis also announced that Greece’s land cadastre should be fully completed by the first half of 2021.
“Completing the cadastre is one of the most important reforms carried out in Greece in recent years,” Stathakis said, noting that the government’s law had “done away with problems going back decades and replaced a status quo of grey zones with rules, regulations and a transparent regulatory framework.”

From a state of just 25 pct completion when the government took over, the aim was that the cadastre will be fully complete throughout Greece by the first half of 2021 “after having established, for the first time, a single agency through the unification of land registries with cadastre offices,” he added.

Stathakis noted that 27 contracts were signed at the end of 2017 for cadastral surveys covering 63 pct of the territory of the country and recording 43 pct of citizens’ rights to real estate property. Upon completion, he said, there will be a cadastral survey of 132,000 square kilometres of Greek territory and 39 million property rights.

Completing the cadastre will create legal security for investments and secure the rights of citizens to their real estate properties, while the Greek state will acquire deeds to its properties.
“It is a measure of strategic significance since it is a fundamental condition for reliable spatial planning of the country. This reform is not isolated because it would be incomplete. It is supplemented by another two initiatives undertaken by the government: the posting of forest maps and delineating the coast,” the minister said.

Continue Reading

Trending - ΔΗΜΟΦΙΛΗ