Όταν ο Κολόμβος ανακάλυπτε την Αμερική-Εθνική επέτειος για τις ΗΠΑ

Ήταν στις  12 Οκτωβρίου 1492 όταν το σύμπαν συνωμότησε και ο Χριστόφορος Κολόμβος έπιασε στεριά σε αυτό που αργότερα ονομάσαμε «Νέος Κόσμος»…Ήταν η αρχή για την ανακάλυψη της Αμερικής που σήμερα  γιορτάζεται στην Αμερική ως η «Ημέρα του Κολόμβου».

Ήταν η ημέρα εκείνη, του 1492, όταν ο Κολόμβος έπιασε στεριά ερχόμενος από ένα νησί βορειοανατολικά της Κούβας. Την ημέρα εκείνη δεν γνώριζε ότι στα επόμενα 10 χρόνια, θα έκανε τρία ταξίδια στον «Νέο Κόσμο». Στο τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του για την εξερεύνηση των ακτών της Κεντρικής Αμερικής, ο Κολόμβος ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στην αστρονομία θα εξαπάτησε τους ιθαγενείς, τρομοκρατώντας τους, και έσωσε το πλήρωμά του.

Ο Κολόμβος ξεκίνησε στις 11 Μαίου του 1502 από την Ισπανία με τα πλοία Capitana, Gallega, Vizcaina και Santiago de Palos. Εξαιτίας όμως, μιας επιδρομής από «σαράκια», δημιουργήθηκαν τρύπες στα πλοία του στόλου, με αποτέλεσμα ο Κολόμβος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει δύο από αυτά. Στις 25 Ιουνίου 1503 αποφάσισε να μπαρκάρει με τα υπόλοιπα πλοία στη βόρεια ακτή του γνωστού μας σήμερα νησιού Τζαμάικα .

Αρχικά, οι ιθαγενείς καλωσόρισαν τον στόλο, παρέχοντας τους τροφή και στέγη. Όσο όμως οι ημέρες παραμονής τους γίνονταν εβδομάδες, οι εντάσεις αυξάνονταν. Μετά από 6 μήνες παραμονής τους, το πλήρωμα του Κολόμβου εξεγέρθηκε, λήστεψε και σκότωσε κάποιους ιθαγενείς, που δεν τους έδιναν πια τροφή. Με την πείνα να απειλεί τον ίδιο και τους άντρες του, ο Κολόμβος σκέφτηκε ένα σχέδιο.

Συμβουλευόμενος το βιβλίο του Γερμανού μαθηματικού και αστρονόμου Γιοχάνες Μύλερ φον Κένιγκσμπεργκ (1436-1476), έψαξε και βρήκε ότι η επόμενη έκλειψη της Σελήνης θα πραγματοποιείτο στις 29 Φεβρουαρίου του 1504.

Γνωρίζοντας αυτό, τρεις μέρες πριν από την έκλειψη, ο Κολόμβος ζήτησε να συναντήσει τον αρχηγό των ιθαγενών και τον ενημέρωσε πως ο χριστιανικός Θεός τους ήταν πολύ θυμωμένος με τους ιθαγενείς, που τους αφήνουν να λιμοκτονούν. Έτσι για να δείξει τον θυμό του, σε τρεις μέρες θα τύλιγε το φεγγάρι με «τις φλόγες της οργής» και θα το εξαφάνιζε από τον ουρανό.

Και έτσι έγινε. Μετά από μια ώρα από την εμφάνιση του φεγγαριού στον ουρανό ξεκίνησε η έκλειψη και το «ματωμένο φεγγάρι» έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό. Σύμφωνα με τον γιο του Κολόμβου, οι ιθαγενείς ήταν πολύ τρομοκρατημένοι με το θέαμα και αμέσως πήγαν στον αρχηγό τους και του ζήτησαν να συνεργαστεί με τον Κολόμβο αρκεί το φεγγάρι να επέστρεφε στην αρχική του μορφή.

Τότε ο Κολόμβος κλείστηκε σε μια καμπίνα για 50 λεπτά, δήθεν για να μιλήσει με τον Θεό και χρησιμοποίησε μια κλεψύδρα για να χρονομετρήσει τις φάσεις της έκλειψης. Λίγο πριν η έκλειψη έρθει στο τέλος της, ο Κολόμβος ανακοίνωσε πως ο Θεός συμφώνησε να φέρει το φεγγάρι στην αρχική του μορφή. Οι ιθαγενείς από την πλευρά τους κράτησαν την υπόσχεσή τους παρέχοντας τρόφιμα στο πλήρωμα μέχρι να έρθει η βοήθεια από την Καραϊβική στις 29 Ιουνίου 1504.

Η Ημέρα του Κολόμβου είναι εθνική εορτή σε πολλές πολιτείες της Αμερικής και γιορτάζει επίσημα την επέτειο της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική στις 12 Οκτωβρίου του 1492.

Η πρώτη ημέρα κατοχυρώθηκε ως νόμιμη αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Angelo Noce, ενώ οι πρώτες κρατικές διακοπές ανακηρύχθηκαν από τον κυβερνήτη του Κολοράντο Jesse F. McDonald το 1905 και έγιναν νόμιμες αργίες το 1907.