Connect with us

GREEK DIASPORA

Ελληνόπουλα που ζουν στη Γενεύη κέρδισαν το Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη

“Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα”, είχε πει ο μεγάλος λογοτέχνης, Νίκος Καζαντζάκης, και αυτό ακριβώς έκαναν τα Ελληνόπουλα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τεχνών της Γενεύης, όταν άρχισαν να μαθαίνουν για τον Μινωϊκό πολιτισμό και το Βυζάντιο.

Ο εκπαιδευτικός τους και συντονιστής του Κέντρου, Διονύσης Λιανός, είχε ήδη επιλέξει να τους διδάξει τα συγκεκριμένα αντικείμενα μέσα από τα ίδια τα κείμενα των βιβλίων του Καζαντζάκη, “Στα παλάτια της Κνωσού” και “Αναφορά στον Γκρέκο”. Καθώς, όμως, τους έλειπαν οι εικόνες, αποφάσισαν στην τάξη να πιάσουν τις μπογιές και τα πινέλα και να ζωγραφίσουν όσα έλεγε ο ίδιος ο λογοτέχνης, με βάση τις φωτογραφίες που τους είχε δείξει ο δάσκαλός τους από τα ευρήματα του Μινωϊκού πολιτισμού και τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και τους οδήγησε τελικά “στον παράδεισο” καθώς τους χάρισε το Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη για το 2018 στην κατηγορία “εικαστικές τέχνες για νέους”.

“Ήταν ο συνδυασμός της ελληνικής λογοτεχνίας του Νίκου Καζαντζάκη με την ελληνική ιστορία και με τη φαντασία και το κέφι των παιδιών που θα πρέπει να εντυπωσίασε τους κριτές της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιανός, λίγες μόλις μέρες μετά την ενημέρωση του Κέντρου για την κατάκτηση του βραβείου.

“Το βραβείο ανήκει στα παιδιά γιατί βάλανε όλο τους το μεράκι”, επισημαίνει και χαρακτηρίζει πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η δουλειά των μαθητών και μαθητριών που μαθαίνουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα, σε μια άλλη χώρα, όχι στην Ελλάδα, ενώ περιμένουν κάθε καλοκαίρι να κάνουν τις διακοπές τους στην πατρίδα.

“Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν άρχισα να διδάσκω ελληνική ιστορία στα δύο τμήματα του σχολείου μας, εκείνο των μικρών παιδιών (από 6 μέχρι 11 χρονών) και εκείνο των εφήβων (από 12 μέχρι 16). Τα μικρότερα παιδιά επρόκειτο να διδαχτούν τον Μινωϊκό πολιτισμό και τα μεγαλύτερα τον βυζαντινό, ωστόσο αναζητούσα τρόπους ώστε η διδασκαλία να γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Σκέφτηκα να τους διδάξω την ιστορία μέσα από τα βιβλία του ίδιου του Καζαντζάκη που μπορεί να είναι μυθιστορήματα, ωστόσο δεν ξεφεύγουν πάρα πολύ από τις ιστορικές αναφορές”, αναφέρει ο κ. Λιανός.

Για τα μικρότερα παιδιά σχολιάζει ότι τού έλεγαν επίμονα πως κάτι τους λείπει. Έτσι αποφάσισε να τους δείξει φωτογραφίες από τα ευρήματα του Μινωϊκού πολιτισμού, τη δίσκο της Φαιστού, τις τοιχογραφίες με τα δελφίνια και την Παριζιάνα. Με τη βοήθεια της νηπιαγωγού Αλεξάνδρας Κωνστανταρόγλου, τα λόγια του Καζαντζάκη και οι φωτογραφίες από τα ευρήματα έγιναν ζωγραφιές από τα χέρια των παιδιών. Τα μεγαλύτερα παιδιά που διάβασαν την “Αναφορά στον Γκρέκο” είχαν ήδη μάθει βυζαντινή ιστορία, είχαν μελετήσει για τους Παλαιολόγους, τους Φράγκους, την ιστορία του Μυστρά. Δεν είχαν, όμως, φωτογραφίες και κλήθηκαν να ζωγραφίσουν και να μεταφέρουν στο χαρτί όσα φαντάστηκαν ότι εννοούσε ο μεγάλος λογοτέχνης.

“Άνοιξαν βιβλία, στο σχολείο και στο σπίτι τους, μπήκαν στο Ίντερνετ, είδαμε μαζί την Αγιά Σοφιά και τις εκκλησίες που χτίστηκαν με βάση τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Εξηγήσαμε τι είναι το τέμπλο, γιατί η μορφή του Χριστού βρίσκεται στον τρούλο, γιατί η Παναγία βρίσκεται πάνω από το Ιερό, ώστε να γνωρίζουν τι βλέπουν τα καλοκαίρια στις εκκλησίες της Ελλάδας. Μία από τις μαθήτριες εμπνεύστηκε από τις μνήμες που της μετέφερε η γιαγιά της για να ζωγραφίσει τις καλόγριες και ένας μαθητής, που σήμερα βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, ζωγράφισε τον Επιτάφιο, ανασύροντας από τη μνήμη του τις δικές του εικόνες από την Ελλάδα”, σημειώνει ο εκπαιδευτικός.

Τα κείμενα του Καζαντζάκη και τα σκίτσα των παιδιών συνταιριάστηκαν αρμονικά και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2014 – 2015, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, γενέτειρας του Νίκου Καζαντζάκη.

Στην εκδήλωση είχε βρεθεί τότε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης, που ζει στη Γενεύη, την έδρα της Διεθνούς Εταιρείας. “Εκείνος μας παρότρυνε να καταθέσουμε υποψηφιότητα για το βραβείο”, επισημαίνει ο κ. Λιανός και δηλώνει περήφανος για την κατάκτησή του. Δεν παραλείπει, άλλωστε, να αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία, υποψήφιο ήταν και ένα άλλο σχολείο, αυτή τη φορά από την Αργεντινή…

Περιμένοντας την απονομή του βραβείου στις 29 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου θα εορταστούν τα 30 χρόνια από τη δημιουργία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία, ο κ. Λιανός τονίζει το στοιχείο εκείνο που ενώνει όλα τα ελληνόπουλα που κέρδισαν το βραβείο: τον Λεωνίδα, τη Μαρίνα, τη Σοφία, τη Λαμπρινή, τη Σέλια, την Έλλη, τη Σοφία αλλά εκείνα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, όπως η Πηγή, η Αρίστη ο Αντρέας, ο Νικόλας, ο Δημήτρης, η Αιμιλία, ο Λουκάς, ο Στανισλάς, ο Πέτρος, ο Πάρης, ο Αντώνης και η Άννα. “Είναι η σκέψη της πατρίδας εκείνη που μας εκπροσωπεί όλους όσους ζούμε στο εξωτερικό. Η σκέψη που μας ενώνει με τον Καζαντζάκη” λέει με νόημα και επικαλείται τα δικά του λόγια: “Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν’ αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ‘ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο? δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πώς γίνεται να’ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Ποια άλλη χαρά, στον ουρανό και στη γη, μπορεί να ‘ναι καλύτερα αρμονισμένη με το κορμί και με την ψυχή του ανθρώπου; …Κλείσε τη φριχτή ώρα του θανάτου τα μάτια, κι αν δεις τη Σαντορίνη, τη Νάξο, την Πάρο, τη Μύκονο, θα μπεις, χωρίς να μεσολαβήσει το χώμα, στον Παράδεισο…”.

GREEK DIASPORA

12th Annual GREEK FILM FESTIVAL

After the successful opening on Thursday October 18th, the festival continues till October 23rd at the Florence Gould Hall, 55 East 59th Street.

By Phyto Stratis

Presented in cooperation with The Hellenic American Chamber of Commerce and The Hellenic American Cultural Foundation, and under the auspices of The Hellenic Republic and The Consulate General of Greece New York, The Annual Greek Film Festival 2018 opened on Thursday October 18th with a 6pm CEREMONY, followed by the screening of the film “1968”. The film was presented in the presence of its director Mr. Tassos Boulmetis and was followed by an 8pm PARTY.

Maria Tzompanaki who is the Appointed Director of the New York City Greek Film Festival stated: As a Greek Actress coming from the world of culture, I invite you to attend our celebration of Greek cinema, The NYC Greek Film Festival, which you have supported all these years. Together we’ll see 25 features, documentaries and short films from Greece, a country whose great attraction and contribution to the world was, and is culture.”

The Greek Film Festival’s mission is “the emergence of Greek culture through the art of filmmaking. The creation of opportunities for cooperation on all technical and artistic levels internationally, not only for all the participating filmmakers, but also for all Greek artists.”

Within the context of the NYCGRFF’s goal to promote Greek culture internationally, Mrs. Tzobanaki has put together a selection of 25 films, features, documentaries and shorts that will be screened on a rolling schedule from October 18 to October 22 at the Florence Gould Hall Theater and Le Skyroom, in the heart of NYC.

During the Festival the audience will have the opportunity to enjoy many gems from the recent Greek film production and to indulge in the biting satire of Nikos Perakis’ Success Story, a modern tale of love and betrayal; to witness the first Greek martial arts film with Aliki Danezi-Knutsen’s Chinatown: The Three Shelters; to travel to the mountains of Arcadia (Stelios Haralambopoulos’ My Homeland’s Flag Is Blue…), the temples of Santorini (Zaharias Mavroeidis’ Across Her Body), the fields of refugee-ridden Lesbos (Lucas Paleokrassas’ Citizen Xenos); to discover chapters from Greece’s tumultuous history with Matthaios Frantzeskakis & Vicky Arvelaki’s Flowers Fade Early: Kakopetros, August 28, 1944 and Grigoris Vardarinos’ The Great Fire of Salonica: Birth of a City; to get to know the late, great musician Nikos Papazoglou through Mihalis Aristidou & Ioannis Grigoropoulos’ Me and My Shadow; to meet the distinguished Greek-American intellectual Dan Georgakas in a special tribute that comes with the screening of Mihalis Cacoyannis’ memorable A Girl In Black (1956); and to take delight in exciting, moving, multi-awarded short stories –from the hilarious mockumentary Cowboy, the sharp thriller Heimlich and the suspenseful social portrait The Ticket to the heartwarming female-driven dramas Ourania, Hearts For Dinner or Meltemi.

The NYCGRFF CLOSING CEREMON Y on Tuesday, October 23, and will be dedicated to the celebrated Greek actor Giorgos Kimoulis. Following the awards ceremony, where Audience Awards will be presented both to feature and short film winners, the festival will honor Mr. Kimoulis for his contribution to the Greek arts over the years.

THE 12TH ANNUAL NEW YORK CITY GREEK FESTIVAL
at The Florence Gould Hall, 55 East 59 Street

Tickets / Information at www.nycgreekfestival.com
For more information/contact 212.629.6380

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Αυτός ο 6χρονος Έλληνας έχει κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

Μόλις έξι ετών, ο Στέλιος Κερασίδης και ήδη το βιογραφικό του είναι απίστευτα πλούσιο. Ο μικρός πιανίστας, έχει σαρώσει τα παγκόσμια και πανελλήνια βραβεία στη μουσική, ενώ έδωσε το πρώτο του κονσέρτο σε ηλικία τριών ετών. Ο μικρός Στέλιος διαγράφει μια πορεία και έχει πετύχει πολύ περισσότερα από αυτά που ονειρεύονται μεγαλύτεροί του μουσική. Στις 31 Οκτωβρίου ο μικρός Στέλιος θα εμφανιστεί στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη.

Ο Κερασίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 2012 και ζει μαζί με τους γονείς του. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει όπως λέει και η παροιμία καθώς ο πατέρας του είναι σολίστ και δάσκαλος πιάνου. Αγαπημένοι  συνθέτες του παιδιού είναι ο Chopin, ο Beethoven και ο Bach.

Ο μικρός πιανίστας κατάφερε να κάνει το όνομά του γνωστό, σαρώνοντας στον παγκόσμιο διαγωνισμό πιάνου «Citta Di Spoleto» στην Ιταλία, κατακτώντας το πρώτο βραβείο και με βαθμολογία 100/100.

Ο μικρός Κερασίδης έγινε ευρέως γνωστός στο ελληνικό ακροατήριο μετά τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή, η Ελλάδα είχε ταλέντο, όπου κατάφερε να καταπλήξει τόσο τους κριτές όσο και το ακροατήριο. Αυτή την περίοδο παρακολουθεί μαθήματα από τον πατέρα του Φώτη Κερασίδη αλλά και από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδευτικό και καθηγήτρια πιάνου, Αγαθή Λεϊμονή.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε τον σπουδαίο Στέλιο να εκτελεί Bach.

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Γρηγόρης Μανινάκης: Μην μου θυμώνεις μάτια μου

Grigoris Maninakis’ tribute to the immortal songs of Stavros Kougioumzis at the Greek Cultural Center in Astoria, on October 19, 20 and 21.

By Phyto Stratis

The tribute concert to the immortal songs of Stavros Kougioumtzis is back by popular demand! This time the presentations/performances will take place at the intimate theatrical space of the Greek Cultural Center which is located on 26-80 30th Street, Astoria, New York in Astoria. Three nights only! October 19, 20 and 21. This event is being produced by the lead singer Grigoris Maninakis, in cooperation with the Greek Cultural Center and the Mikrokosmos Ensemble.

Mr. Maninakis spoke to the Hellenic Daily News about Stavros Kougioumtzis and the upcoming concerts.

Stavros Kougioumtzis who passed away in 2005 was one the most, if not the most, ever melodic Greek Composer. He was born in Thessaloniki in 1932, and his compositions were sung and are still being sung by nearly three generations of Greeks all over the world. A timid low key person he dedicated himself to his music stating his only concern: “I only want to write nice songs that can withstand the test of time”. There is no doubt that he succeeded, beyond his own expectations , through his legacy of uniquely beautiful songs, which we are presenting at the Greek Cultural Center, this weekend.

Mr. Maninakis, what shall we expect at these three concerts?

Well, the songs will be performed in α «sing along with the audience» style performance. Along with me, I have the emerging and uniquely talented young Greek American vocalist Aggeliki Psonis. The orchestra will be comprised of Glafkos Kontemeniotis on the piano, Kostas Psarros on bouzouki and Megan Gould on violin. All three musicians of them are widely known and greatly respected in our community.

I’m sure that though the song catalogue of Kougioumtzis favorites is endless, there must be one that speaks to your heart more than the others.

Indeed there is, and I would like to share its lyrics with all of you:

«Αν δεις σε χερι παιδικό πουλάκι πληγωμένο
παρε τους δρόμους να με βρεις , εγώ σε περιμένω»

Gregoris Maninakis he has been involved with Greek music since 1974 as a founding member and soloist of The Greek Popular Chorus, established in NY by the world renowned composer Mikis Theodorakis.

Since then he has established himself as one of the major performers of quality, traditional and contemporary Greek music and song with appearances at prestigious places such as Carnegie Recital Hall, Alice Tully and Merkin Hall of Lincoln Center, Symphony Space, La Mama and Manhattan Theatres, as well as at numerous University campuses throughout the United States.

In 1981 he established the “Mikrokosmos Boite” in Astoria , a name synonymous with high quality music and song in the Greek American community for the past 30 years to date. He is the featured male vocalist in the “Café Aman Amerika” album and the similarly named orchestra, which toured Greece and Europe, presenting the songs of the first Greek immigrants in America.

Currently the leader of the Mikrokosmos Ensemble, he has released four personal CD’s including “The Bomb” (H Mπομπα, 2002 a selection of rare rebetika) , an album with songs he recorded for film producer Costas Ferris’ ERT-TV music history series “HELLAS OF A DREAM”. A professor of Engineering at the State University of New York at Farmingdale and a Byzantine chanter he is the recipient of the “Educator of the year through the Arts Award ”, by the Hellenic Teachers Association of New York.

MHN MOY ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
This Weekend at The Greek Cultural Center

Limited seating
Reservations @ 718-726-7329
26-80 30th Street , Astoria, New York
Friday 10/19 and Saturday 10/20 @7:30PM
Sunday 10/21 @ 5PM

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Το μέλι στην υγεία και ευζωία του ανθρώπου, από τον Μίλτο Καρούμπα

Αγαπητοί φίλοι σήμερα θα αναφερθώ σε ένα μοναδικό βιολογικό προιόν , όπως είναι το μέλι και ιδιαίτερα το Ελληνικό μέλι.

Από αρχαιότατους χρόνους το μέλι προτείνεται όχι μόνο για την «ευζωία» αλλά και την «μακροζωία» του ανθρώπου. Στην αρχαία Ελλάδα κατείχε ξεχωριστή θέση ως φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στη διατροφή.

Συγγράμματα του Ιπποκράτη, αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του. 0 Πυθαγόρας έκανε τη διαπίστωση ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση. Επίσης, παρατήρησε ότι μετά την εντατική πνευματική ή χειρωνακτική εργασία, λίγο μέλι μόνο ή με γάλα ξεκούραζε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό και του έδινε νέες δυνάμεις.

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου και είναι ωφελιμότατο σε υγιείς και αρρώστους, ενώ ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος πίστευαν ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι, ήταν ο μήνας του μέλιτος.

Άλλοι αρχαίοι λαοί όπως οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Χετταίοι, οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους και του απέδιδαν φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Στους Αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3500 χρόνια, αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος, στα βιβλία του αναφέρει πολλά στοιχεία για την αξία του μελιού σαν διαιτητικό συμπλήρωμα της τροφής του ανθρώπου, σαν φάρμακο, αλλά και σαν είδος απαραίτητο για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων, κρασιών, ποτών και πολλών εκλεκτών εδεσμάτων.

Μίλτος Καρούμπας / Πρέσβης Ελληνικής Γαστρονομίας

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Greek Americans Running for U.S. Congress

With the midterm elections fast approaching on November 6, several Greek Americans are running for public office at the federal, state and local levels of government.

“We commend individuals, especially those of Hellenic heritage, who seek public office,” Supreme President George E. Loucas said. “AHEPA celebrates the ideal of public service and encourages its pursuit because civic responsibility is an important facet of our mission.”

U.S. Representative Gus Bilirakis (R-FL), who co-chairs the Congressional Hellenic Caucus and the Congressional Hellenic Israeli Alliance, along with U.S. Representatives Charlie Crist (D-FL), John Sarbanes (D-MD) and Dina Titus (D-NV), are running for re-election to the U.S. House of Representatives. Two Greek Americans are seeking to join them: Chris Pappas (D) is a candidate for the U.S. House of Representatives in New Hampshire’s 1st Congressional District and Michael Waltz (R) is a candidate for the U.S. House of Representatives in Florida’s 6th Congressional District. Turning to the U.S. Senate, Leah Vukmir (R), a daughter of Greek immigrants, is a candidate for the U.S. Senate in Wisconsin.

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Υπογραφή για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος για τη Νεολαία

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Frank-Walter Steinmeier, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υπεγράφη από το Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου και την Υπουργό Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Franziska Giffey στο Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας το ιδρυτικό καταστατικό του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ).

Ο νέος αυτός διμερής οργανισμός αποσκοπεί στην προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που θα απευθύνονται στις νέες και τους νέους των δύο χωρών. Θα έχει δύο έδρες σε Ελλάδα και Γερμανία και ήδη, από τη γερμανική πλευρά, έχει προϋπολογιστεί κονδύλι ύψους 3 εκ € για τις δράσεις του.

Οι προσκλήσεις και δράσεις θα παρουσιάζονται, εκτός των άλλων, μέσα από την παρούσα σελίδα του Facebook, αλλά και τα υπόλοιπα κοινωνικά μέσα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Στις 26 Οκτωβρίου θα ανοίξει ο κύκλος ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την ταυτότητα και τους στόχους των πρώτων δράσεων.

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Κανένα ακίνητο ανεκμετάλλευτο στην ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ), Νικόλαος Παγώνης, δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η χρυσή ευκαιρία αξιοποίησης ενός ανεκμετάλλευτου περιουσιακού στοιχείου.

Αφορμή ήταν η πρόσκληση της ΕΚΜΜ για έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 12:00 μ.μ.. Θέμα της συνέλευσης είναι η αποδοχή προσφοράς της TIDAN Inc., για την πώληση των δικαιωμάτων του εμφυτευτικού μισθώματος του οικοπέδου, που βρίσκεται επί των οδών St-Laurent, Sherbrooke και Clark.

Την πώληση των δικαιωμάτων της κοινότητας επί του εμφυτευτικού μισθώματος του οικοπέδου, στο οποίο έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα Godin (10 rue Sherbrooke, Montreal), αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ της κοινότητας.

Τότε ο κ. Παγώνης ως πρόεδρος είχε αναφέρει στην εισήγησή του ότι η Κοινότητα θα εισπράξει από την πώληση το ποσό των $10.000.000. Το 2017, η εταιρεία TIDAN που λειτουργεί το «Hotel 10» επί του οικοπέδου, πραγματοποίησε δική της εκτίμηση, κατά την οποία, η αξία του ανήρχετο στο ποσό των $6.500.000. Από τότε, η εταιρεία TIDAN επανήλθε επανειλημμένως με προσφορές, για να καταλήξει στη σημερινή.

Τώρα η διοίκηση της ΕΚΜΜ εκτιμά πως πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα προσφορά. Το ποσό που πρόκειται να εισπράξει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλήρη εξόφληση των χρεών της ΕΚΜΜ, που φτάνουν περίπου τα $7.300.000.  Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος στο οικόπεδο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού, για να στεγάσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα και τα ενοποιημένα παραρτήματα του Σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης» στο Λαβάλ.

Ο πρόεδρος κ. Παγώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν γίνει αυτή η πώληση, χάνουμε μία χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση και η σημερινή απόδοσή του είναι 1,6% ετησίως, χαμηλότερα δηλ. από τον πληθωρισμό. Το ακίνητο θα περιέλθει στην κυριότητά μας μετά από 35 χρόνια οπότε υπεισέρχεται άγνωστος παράγοντας μέχρι τότε».

Οι προοπτικές από την πώληση του ακινήτου

Η πώληση του ακινήτου απαλλάσσει την ΕΚΜΜ από τα χρεολύσια 800.000 δολ. ετησίως και δίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Κοινότητας που είναι τεράστιες και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η οικονομική δυνατότητα.

Το ανησυχητικό είναι ότι η αξία του ακινήτου καθορίζεται από το δήμο του Μόντρεαλ βάσει της οποίας εισπράττει φόρο ακινήτου και έχει μειώσει κατά πολύ τη φορολογική βάση.

Τέλος επισήμανε ότι όλα τα κτίρια που χρησιμοποιεί η ΕΚΜΜ ως σχολεία, γραφεία, κοινοτικά κέντρα και εκκλησίες ζητούν συνεχώς επιδιορθώσεις αφού είναι παλιά κτίρια. Μέσα σε αυτά είναι και το διαμάντι της ελληνικής διασποράς, το Σχολείο ‘Σωκράτης -Δημοσθένης’ στο οποίο δεν είναι εφικτό να προσφέρουν το κάτι επί πλέον για την ενίσχυσή του. Πέρα από το γεγονός το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν έσοδα είναι αδύνατον να πληρώνει η ΕΚΜΜ τις υποχρεώσεις της.

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Ελληνοαμερικάνος πίσω από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αθλητικών παπουτσιών

Ένας Ελληνοαμερικανός «κρύβεται» πίσω από μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατάφερε να μπει δυνατά δίπλα στους κολοσσούς της Nike, της Adidas και της Puma. Ο λόγος για τον Τζιμ Ντέιβις, τον άνθρωπο που είναι αφεντικό της New Balance της εταιρείας που φιγουράρει στα ράφια πλάι στους παγκόσμιους ανταγωνιστές της.

Ο Ντέιβις πήρε μια εταιρεία και κατάφερε με το πέρασμα των ετών να την απογειώσει και ο ίδιος να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γεννήθηκε στην Αμερική το 1943 και ο Έλληνας πατέρας του μετανάστευσε εκεί σε ηλικία 15 ετών. Ελληνικό αίμα σαφώς και κυλάει στις φλέβες του, ενώ για το «δαιμόνιο του Έλληνα επιχειρηματία» δεν υπάρχει αμφιβολία…

Οι γονείς του Τζιμ Ντέιβις φρόντισαν ιδιαίτερα για τη μόρφωση του γιου τους και έτσι σπούδασε χημεία και βιολογία και διακρίθηκε στον αθλητισμό.

Σε ηλικία 28 ετών και ενώ είχε ήδη τη δουλειά του σε μια μεγάλη επιχείρησε πήρε μια απόφαση χωρίς να τη σκεφτεί ιδιαιτέρως. «Είχα φιλοδοξίες να γίνω γιατρός. Αλλά κατάλαβα γρήγορα ότι μισούσα το σχολείο» έχει αναφέρει και έτσι αγόρασε τελικά αυτό που σήμερα εξελίχθηκε στη New Balance. «Ήμουν 28 ετών τότε και δεν το σκέφτηκα πραγματικά ως επιχειρηματική απόφαση. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι ήμουν επιχειρηματίας. Αυτό που με επηρέασε περισσότερο ήταν ότι ήθελα να δουλέψω μόνος μου. Αλλά τώρα, κοιτώντας πίσω, ήταν μια επιχειρηματική απόφαση» έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Το 1972, λοιπόν αγόρασε μια μικρή επιχείρηση με 6 υπαλλήλους που έφτιαχνε παπούτσια. Τότε έφτιαχνε περίπου 30 παπούτσια την ημέρα. Στόχος του ήταν να ικανοποιήσει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης, σερβιτόρες και αστυνομικούς που έπρεπε να περνούν πολλές ώρες σε ορθοστασία και χρειάζονταν άνετα υποδήματα. Εκεί ο Τζιμ γνώρισε και την γυναίκα του Αν, όταν πήγε να εργαστεί στην εταιρεία του το 1977.

Η εταιρεία που αγόρασε δεν ήταν τυχαία είχε ιδρυθεί το 1906 στο Bellmont της Μασαχουσέτης και για πενήντα χρόνια εξειδικεύονταν στην παραγωγή ορθοπεδικών παπουτσιών. Ωστόσο, στις δεκαετίες του ’50 και ’60 άρχισε να διαφοροποιείται και αυτό γιατί αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των δρομέων που κατέφευγε στην New Balance για να παραγγείλει αθλητικά παπούτσια ειδικών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποκτήσει μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

Η ιστορία της ξεκινούσε με τον Άγγλο William J. Riley. Το πρώτο προϊόν της ήταν ένας εσωτερικός πάτος με τρία σημεία στήριξης που πρόσφερε περισσότερη σταθερότητα και άνεση. Η σύλληψη της ιδέας έγινε από τον William J. Riley παρατηρώντας τις κότες στην αυλή του που είχαν τέλεια ισορροπία καθώς περπατούσαν.

Το 1938 κατασκευάζει τα πρώτα αθλητικά παπούτσια για αθλητές στίβου ενός τοπικού αθλητικού ομίλου, τους Brown Bag Harriers. Ήταν spikes από δέρμα καγκουρό.

Το 1960 η New Balance παρουσιάζει το πρώτο αθλητικό τρεξίματος και το 1972 περνάει στα χέρια του Ντέιβις. Τότε ως δια μαγείας κάνει το μεγάλο άλμα.

Το 320 είναι το πρώτο αθλητικό της New Balance που σχεδιάζεται με το χαρακτηριστικό «N» στο πλάι. Ένα χρόνο μετά βραβεύεται ως καλύτερο παπούτσι τρεξίματος από το Runner’s World. Το «320» χαρακτηρίστηκε σαν το Νο 1 αθλητικό παπούτσι της αγοράς και της έδωσε διεθνή υπόσταση. Από τότε ανέπτυξε μια σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών και τεχνολογικών καινοτομιών που την έφεραν στις πρώτες θέσεις πωλήσεων αθλητικών παπουτσιών σε όλο τον κόσμο.

Οι πωλήσεις της New Balance εκτινάχθηκαν από τα 100.000 δολάρια το 1972 στα 1,3 εκατ. δολάρια το 1976. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, το 1985, έφτασαν τα 80 εκατ. δολάρια, και το 2002 τα 1,3 δισ. δολάρια.

Ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις βρέθηκε φέτος στην 104η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής και περιουσία αξίας 5,8 δισ. δολαρίων. Οι δε πωλήσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μεγάλη διαφορά του Ντέιβις είναι πως πρόκειται για έναν από τους λίγους υποδηματοποιούς που εξακολουθούν και κατασκευάζουν τα παπούτσια τους στην Αμερική και όχι σε χώρες όπως η Κίνα και τα Βαλκάνια, στις οποίες προβαίνουν γνωστοί αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί λόγω του χαμηλού κόστους.

Τα παπούτσια New Balance κοστίζουν στα καταστήματα των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 30 δολάρια ακριβότερα από όλα τα άλλα που κατασκευάζονται σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια.

Μάλιστα βρέθηκε κάποια στιγμή στο επίκεντρο, καθώς υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ με μια χορηγία της τάξεως των 400.000 δολαρίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η εταιρεία που εδρεύει στη Βοστώνη άνοιξε καινούρια κεντρικά γραφεία στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 500 εκατομμυρίων για τη δημιουργία της Boston Landing, η οποία θα περιλαμβάνει στο εσωτερικό της ένα ξενοδοχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και σταθμό προαστιακού σιδηροδρόμου.

Φήμες λένε ότι πριν από μια δεκαετία, ο Warren Buffett, ο γνωστός μεγιστάνας προσπάθησε να αγοράσει τη New Balance. Ο Τζιμ Ντέιβις τον απέρριψε.

Ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο χτύπησε την πόρτα του Ντέιβις, αλλά εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» από τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Πάντως παρά τη διαφωνία του και οι δύο συμφωνούν ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η «τύχη». «Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα έξυπνος, Χρειάζεται να είσαι τυχερός» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ντέιβις.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν βλέπει ταινίες, είναι συλλέκτης αυτοκινήτων και ακούει Rolling Stones. Η τυπική του μέρα περιλαμβάνει χρόνο με την οικογένειά του και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μια βόλτα στη συλλογή αυτοκινήτων του…

Πηγή: newsbeast

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Το Στρασβούργο ντύνεται στα γαλανόλευκα

Ξεκίνησε το 1ο Δεκαπενθήμερο Φεστιβάλ του Ελληνικού Πολιτισμού σήμερα στο Στρασβούργο όπου, από 12 έως 28 Οκτωβρίου, θα προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στο μενού του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται διαλέξεις από Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των γραμμάτων, συνέδρια και ημερίδες, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίες, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, εργαστήρια ψηφιδωτού, αγιογραφίας και μωσαϊκού, μουσικές βραδιές με ελληνική κουζίνα, συναυλίες βυζαντινής, ρεμπέτικης και σύγχρονης μουσικής, αλλά και ελληνική όπερα.

Στο επίκεντρο του πολιτιστικού δεκαπενθήμερου βρίσκονται οι διαλέξεις του Χρίστου Γιανναρά για την Δημοκρατία και την εξέλιξη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, η διάλεξη του Γιώργου Πρεβελάκη όπου θα μας μιλήσει για την ταυτότητα των Ελλήνων, οι έκθεση του πρέσβη της Κύπρου Σ. ‘Αττα για την διακύβευση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η διάλεξη του πρέσβη Σ. Περράκη για τις εθνοκεντρικές απειλές στην δημοκρατική Ευρώπη, αλλά και η διάλεξη των Γάλλων ακαδημαϊκών για την προσέγγιση της Ελλάδας από τους ουμανιστές της περιοχής του Ρήνου.

Αξιοσημείωτες εκδηλώσεις, σπάνιες στο είδος τους, είναι η διάλεξη για το Κληροτήριον, ένα σύστημα κλήρου στην Αρχαία Ελλάδα για μεγαλύτερη ενίσχυση του δημοκρατικού καθεστώτος στην Ευρω-Μεσόγειο και η μουσική Οδύσσεια – μία μουσική στιγμή, που σηματοδοτεί για πρώτη φορά την παρουσία ελληνικής μουσικής στην Όπερα του Στρασβούργου.

Η προσπάθεια αυτή οφείλεται στους ελληνικούς φορείς, στην ελληνική ορθόδοξη ενορία του Στρασβούργου και στους φιλελληνικούς συλλόγους και κοινότητες της Αλσατίας, με πρωτοπόρο τον δήμο του Στρασβούργου, τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας μαζί με το ελληνικό γραφείο Τύπου στη Μ.Ε.Α. στο Στρασβούργο, το τμήμα Νεο-Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Continue Reading

GREEK DIASPORA

Ελένη Ανδρέου: Πήρα απ’τη νιότη χρώματα

Η Ελένη Ανδρέου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού, στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού 27-09 Crescent Street, Astoria, NY.

By Phyto Stratis

Η Ελένη Ανδρεου, είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες παρουσίες στην μουσική σκηνή εδώ στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια. Γλυκειά, ευαίσθητη, πιστή σε ένα ρεπερτόριο που αντικατοπτρίζει την ποιότητα που έχει και ως άνθρωπος, μια σπουδαία ερμηνεύτρια που ταξιδεύει το κοινό με την βελούδινη φωνή και την φωτεινή σκηνική της παρουσία σε κόσμου που τόσο πολύ μας λείπουν και που έχουμε ανάγκη. Αυτή τη φορά με το αφιέρωμα «Πήρα Απ’ τη Νιότη Χρώματα» η Ελένη τιμά και μας θυμίζει την μεγάλη μας Βίκυ Μοσχολιού.

To όνομα της Βίκυ Μοσχολιού, είναι γραμμένο με τεράστια γράμματα στη μεγάλη μαρκίζα του Ελληνικού τραγουδιού. Ως το 2005 που μας άφησε, η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε τραγούδια που οχι μονο έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αλλα έγιναν βίωμα, συνοδεία στη χαρά και στην λύπη κάθε Ελληνικής καρδιάς σε όλη την οικουμένη. Την κληρονομιά που μας άφησε η μεγάλη αυτή Ελληνίδα ερμηνεύτρια τιμά και προβάλει η Ελένη Ανδρέου σε μία και μοναδική συναυλία στις 14 Οκτωβρίου , 5 το απόγευμα στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού 27-09 Crescent Street, Astoria, μαζι της οι καταξιωμένοι μουσικοί : Διαμαντής Τζιώβας, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Αγγελος Παπαδάτος, Θοδωρής Τσινιάς και ο Διόδωρος Παγούδης στην παρουσίαση.
Τα καθαρά έσοδα από την συναυλία θα διατεθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hellenic Relief που απο το 2012 βοηθά οικογένειες αναξιπαθούντων στην Ελλάδα με βοήθεια σε είδος.

H Ελένη Ανδρέου δήλωσε στην Hellenic Daily News πως «είναι σημαντικό να μήν ξεχνάμε τους καλλιτέχνες που πάνω στους ώμους τους στηρίχθηκε το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι και περιμένει το Κυριακάτικο απόγευμα της 14ης Οκτωβρίου, η ομογένεια να γίνει μια παρέα για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα «Δειληνά», «Ενα Αστέρι πέφτει-πέφτει» και δεκάδες αλλες μεγάλες πασίγνωστες επιτυχίες της μεγάλης μας ερμηνεύτριας».

Πήρα απ’τη νιότη χρώματα
Kυριακή, 14 Οκτωβρίου, 2018 5 μ.μ.
Για πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα:347-201-1821 & 718-551-6986
Είσοδος : $30- Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Hellenic Relief Foundation

Continue Reading

Trending - ΔΗΜΟΦΙΛΗ